Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Budějcích vystavuje stáj Alfa Romeo monopost z formule 1

Monopost formule 1, v němž před třemi roky mimo jiné jezdil bývalý mistr světa Fin Kimi Räikkönen, si ode pátka mohou prohlédnout lidé u čerpací stanice Benzina v Českých Budějovicích. Vůz, jehož cena se nedá přesně vyčíslit, bude u vltavského nábřeží vystaven do středy. České Budějovice jsou prvním městem v republice, kde mohou zájemci monopost stáje Alfa Romeo vidět.

Vystavený stroj je podle specialisty komunikace Orlen Unipetrol RPA Michala Procházky vizuálně prakticky totožný se současnými monoposty stáje Alfa Romeo, které závodí v seriálu mistrovství světa vozů formule 1. „Příliš se neliší. Samozřejmě ve formuli 1 přichází v každé sezoně nějaké novinky, takže se třeba mění bezpečnostní prvky a podobně. Myslím si ale, že lidé rozdíl ani nepoznají, pro laika je to určitě stejné jako současné monoposty ve formuli 1," uvedl Procházka.

Alfa Romeo představuje svůj monopost na čerpacích stanicích Benzina Orlen, která je partnerem stáje. Lidé mohli v minulých dnech stroj vidět v Polsku, nyní je v Česku a následně zamíří do Německa. Po Českých Budějovicích bude v republice vystaven v Plzni, v Bochově na Karlovarsku, v Praze, Litvínově, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

„Závody formule 1 s těmi nejlepšími jezdci přitahují fanoušky z celého světa. Podle výzkumu dosáhla celková sledovanost podniků formule 1 na 51 celostátních stanicích úrovně 400 milionů diváků. Mezinárodní skupina Orlen nabízí paliva a produkty po celém světě. Globálně se tak prezentujeme ve spojení s prestižní značkou jako je právě Alfa Romeo Racing Orlen," uvedl předseda představenstva skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Vystavovaný monopost je dlouhý více než pět metrů a váží přibližně 700 kilogramů. Z nuly na 100 kilometrů v hodině zrychlí za 2,6 vteřiny a maximální rychlost během závodu dosahuje 378 kilometrů v hodině. „Jeho cena je skutečně těžko vyčíslitelná. Odhadem můžeme říct, že se bavíme o sumě v řádech desítek milionů korun," řekl Procházka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Orlen Unipetrol RPA

Štítky ČR, zábava, motorismus, České Budějovice, Alfa Romeo, Formule 1, konírna, Benzina, Kimi Räikkönen, Unipetrol, PKN Orlen, Polsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vystavuje stáj Alfa Romeo monopost z formule 1  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.