Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obří želva na útěku. Zatoulaného zvířete si všiml strojvedoucí projíždějícího vlaku

Pozornost strojvedoucího projíždějícího vlaku mezi Pořínem a Chýnovem upoutala během soboty obří želva. Exotické zvíře se u trati na Táborsku objevilo poté, co prolomilo oplocení výběhu. Želva na útěku skončila ještě v sobotu v rukou strážníků. Poté putovala do zoologické zahrady, odkud si ji vyzvedla majitelka.

„Výskyt obrovské želvy, která se pohybovala v blízkosti železniční trati mezi Pořínem a Chýnovem, zaznamenal strojvedoucí projíždějícího vlaku,“ potvrdil mluvčí táborských strážníků Pavel Šimek.

Želva ještě tentýž den putovala do místní zoologické zahrady a později k majitelce. „O nálezu bylo okamžitě vyrozuměno operační středisko městské policie, jejíž hlídka si želvu po domluvě se zaměstnancem ČD převzala na vlakovém nádraží. Jednalo se o zhruba patnáctikilogramového samce. Strážníci pro něj zajistili náhradní ubytování v místní zoologické zahradě na Větrovech. Krátce na to se přihlásila majitelka, které zvíře uteklo z pozemku v obci Pořín poté, co se mu podařilo prolomit oplocení,“ dodal mluvčí strážníků.

Želva ostruhatá žije na jižní Sahaře a v Sahelu, v polosuchých oblastech od Senegalu, Mali a Mauritánie na západě až po Etiopii a Eritreu na východě. V těchto na vláhu chudých oblastech si želva ostruhatá vyhrabává podzemní úkryty vedoucí do míst s vyšší vlhkostí, kde následně přečkává nejteplejší část dne.

Jde o třetí největší želvu světa. Samci dosahují délky 60 až 90 centimetrů a váhy 45 až 91 kilogramů, samice 50 až 70 centimetrů a váhy 25 až 40 kilogramů. Jako i další želvy, je želva ostruhatá dlouhověká, odhadovaný věk dožití je 50 až 150 let.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Tábor

Štítky Tábor, želva, vlak, zvíře, městská policie, zoologická zahrada, Chýnov, okres Tábor, Pavel Šimek, Etiopie, Senegal, Mali, Eritrea, Mauritánie, Sahara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří želva na útěku. Zatoulaného zvířete si všiml strojvedoucí projíždějícího vlaku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.