Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet klíšťových onemocnění na jihu Čech snížilo zřejmě počasí

Počet klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji je letos výrazně nižší než loni. Hygienici zatím zaznamenali 27 případů klíšťové encefalitidy, což je o dvě třetiny méně než ve stejném období před rokem. Pokles pravděpodobně zapříčinilo chladnější počasí, které v minulých týdnech výskytu klíšťat nesvědčilo.

„Prakticky až do konce května bylo dost chladno. A zatím jsou stále o něco nižší teploty než v posledních letech. Klíšťata potřebují teplo a vlhko. A letos zatím měli především vlhko,ale byla na ně zima," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dodala však, že se situace ještě může v srpu, září i říjnu změnit. „Teprve naplno začne houbařská sezona a lidé budou více chodit do lesů. Zároveň může být tepleji a výskyt klíšťat se zvýší," uvedla Kotrbová.

Poklesl také počet pacientů s lymeskou boreliózou. „V kraji evidujeme 121 nahlášených a potvrzených onemocnění. Vloni jich bylo ve srovnatelném období 213, tedy o 92 více. U lymeské borreliózy nejvyšší výskyty tradičně registrujeme na Jindřichohradecku," řekla uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková. Jih Čech patří dlouhodobě mezi regiony s nejvyšším počtem klíšťových onemocnění v republice.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com / Erik_Karits

Štítky Jihočeský kraj, klíšťata, hygiena, klíšťová encefalitida, nemoc, Česko, lymská borelióza, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet klíšťových onemocnění na jihu Čech snížilo zřejmě počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.