Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Ochránci přírody vykoupili na Táborsku Bradáčovské mokřady

Ochránci přírody vykoupili více než hektarovou mokřadní louku na Táborsku. V lokalitě zvané Bradáčovské mokřady podle nich roste řada vzácných botanických druhů. Jde například o suchopýr, vachtu trojlistou, orchidej prstnatec májový, mochnu bahenní, violku bahenní nebo starček potoční.

Bývalý vlastník o pozemky příliš nepečoval a samovolně zarůstaly. „Proto začal v loňském roce Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka při ČSOP jednat s vlastníky pozemků o nějaké formě záchrany tohoto mokřadu. Výsledkem je krom zde prezentovaného výkupu i několik dohod s majiteli, na základě kterých již část pozemků byla po dlouhé době opět pokosena," uvedl koordinátor kampaně Místo pro přírodu Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Jan Moravec.

Kromě zmíněných rostlin v lokalitě žijí i vzácní motýli. Jde například o kriticky ohroženého hnědáska rozrazilového. Mezi další patří druhy hnědásků, perleťovců, ohniváčků, okáčů a soumračníků.

Místo pro přírodu je kampaň Českého svazu ochránců přírody, jejímž cílem je pomocí peněz od dárců výkup ohrožených přírodně cenných pozemků. Ochránci se na ně snaží vracet původní přírodní skladbu. Za 18 let svaz tímto způsobem získal téměř 170 hektarů pozemků. V Jihočeském kraji jsou Bradáčovské mokřady šestou vykoupenou lokalitou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, příroda, pozemek, Český svaz ochránců přírody, ochrana přírody, okres Tábor, Jan Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody vykoupili na Táborsku Bradáčovské mokřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.