Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co lidé neví o roztroušené skleróze. Víte to vy?

PR článek

Kdo z lidí s diagnózou roztroušená skleróza někdy neslyšel větu: “Ty máš sklerózu? Nic si z toho nedělej, já si také nic nepamatuju...”. To je nejčastější mýtus o RS, se kterým se ve společnosti můžeme setkat. Ale jsou i další. Například, že RS trpí hlavně staří lidé nebo, že každého člověka s touto diagnózou automaticky čeká invalidní důchod a vozík, že lidé s RS nesmí sportovat nebo dokonce, že ženy s RS nesmí otěhotnět, a pokud se tak stane musí podstoupit interrupci.

Jak to vlastně je?

Roztroušená skleróza je závažné onemocnění postihující mozek a míchu a nejčastěji je diagnostikováno mladým lidem na vrcholu sil mezi 20. a 40. rokem života, ale jsou známy (a stále častěji) případy, kdy je RS diagnostikována i před 10. rokem a po 60. roku života. RS zásadním způsobem neovlivňuje mentální schopnosti postiženého. U každého nemocného se projevuje jinak, ale nejčastěji ovlivňuje funkci dolních končetin, rovnováhu a projevuje se nezvladatelnou únavou.

Není pravda, že každý komu je diagnostikována RS skončí na vozíku. Ale nic není zadarmo. Lidé, kterým do života vstoupila RS, by měli ke svému životu, zdraví a léčbě přistupovat aktivně, a ne pouze pasivně přijímat léčbu stanovenou lékařem. Pravidelný pohyb a cvičení do mírné únavy je hlavním předpokladem úspěšné léčby. 

Proto ROSKA ČESKÉ BUDĚJOVICE, organizace, jejímž posláním je pomáhat lidem (nejen s RS), a dát šanci na plnohodnotný život všem, co ho chtějí aktivně prožít. A to třeba tím, že zřídili rehabilitační centrum, kde mohou lidé s jakýmkoliv handicapem cvičit a rehabilitovat své tělo každý všední den od rána do večera. Pořádají pro ně, ale i pro širokou veřejnost mnoho kulturních, sportovních, naučných a jiných akcí. Ale o tom zase příště.

A jak je to s tím těhotenstvím?

K tomu nám předsedkyně ROSKY České Budějovice Věra Švábová sdělila vlastní zkušenost: „Ještě před 22 lety jsem na vlastní kůži zažila paní doktorku, která mi v jedné větě sdělila dvě zásadní informace, které mi vyrazily dech. První byla „Jste těhotná“  a druhá „Díky vaší diagnóze musíte co nejdříve na potrat.“ Zůstala jsem jak opařená. Ještě jsem poděkovala a... už jsem k ní nikdy nepřišla. A jak to dopadlo? Dnes mám dva krásné, zdravé a chytré už skorochlapy. Takže těhotenství a RS ano, ale je potřeba vše dobře naplánovat, promyslet a probrat s ošetřujícím neurologem,“ popisuje.

Pokud máte další otázky týkající se života s roztroušenou sklerózou rádi vám je v ROSCE České Budějovice zodpoví. Kontakty: roska@roska-cb.cz nebo www.roska-cb.cz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky roztroušená skleróza, Roska, onemocnění, diagnóza, léčba, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co lidé neví o roztroušené skleróze. Víte to vy?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.