Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní červenec byl podle amerických vědců nejteplejší za 142 let

Letošní červenec byl nejteplejším měsícem, který planeta zažila za posledních 142 let. Se zjištěním přišli meteorologové a badatelé z amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA). Mimořádně vysoké teploty v červenci zaznamenaly především Asie a Evropa.

„Červenec bývá nejteplejším měsícem roku, ale letošní červenec se překonal a stal se nejteplejším měsícem od doby, kdy se vedou záznamy," uvedl šéf NOAA Rick Spinrad. Teplotní rekord je podle něj dalším ze zneklidňujících dopadů, které mají změny klimatu na naši planetu.

Letošní červenec byl o zhruba jeden stupeň Celsia teplejší, než kolik činí průměr za celé 20. století. Průměrná teplota na celé planetě dosáhla 16,7 stupně Celsia.

Nadprůměrné teploty panovaly v červenci především v severní polovině zeměkoule, kde byly vyšší o 1,5 stupně Celsia, než průměr za 20. století. Asie zaznamenala nejteplejší červenec od doby, kdy se vedou záznamy, a v Evropě byl letošní červenec druhý nejteplejší. V severní Americe se letošní červenec stal šestým nejteplejším, velká vedra zasáhla hlavně Kanadu a část Spojených států.

Na začátku letošního roku průměrné teploty snižoval atmosférický jev La Niňa, uvedli meteorologové. Ten vede k nižším teplotám ve střední části Tichého oceánu. „Jeden měsíc sám o sobě tolik nevypovídá, ovšem jsme v roce, kdy se projevil jev La Niňa, a přesto jsme zaznamenali teplotní rekord," řekl agentuře AP profesor meteorologie na Illinoiské univerzitě Donald Wuebbles.

Teplotní rekord byl v červenci v posledních deseti letech překonán opakovaně. Stalo se tak v roce 2016 a pak v letech 2019 a 2020.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, meteorologie, teplotní, rekord, červenec, Národní úřad pro oceán a atmosféru, Evropa, Asie, stupeň Celsia, Rick Spinrad, Donald Wuebbles, USA, Severní Amerika, Kanada, Tichý oceán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní červenec byl podle amerických vědců nejteplejší za 142 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.