Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Salámy, párky ani klobásy se bez nich neobejdou

PR článek

Výrobnímu areálu v Průmyslové ulici, hned za rohem od autobusového nádraží, se od nepaměti říká Tabačka. Původní budovu postavenou v novorenesančním stylu na konci 19. století postupně obklopily přístavky a haly, a celá fabrika se zbarvila do modra. Už 25 let tu sídlí Viscofan, ale většina Budějčáků stále netuší, co se tady vlastně vyrábí.

Na značku nebo logo Viscofanu vlastně nikde nenarazíte, a přesto se s jejich výrobky setkáváte prakticky denně. Vkládáte je do nákupních košíků, tašek a pak lednic. Některé sníte a některé, poté co splnily svou funkci, prostě vyhodíte. Stále netušíte, o čem je řeč?

Oblékáme uzeniny

Viscofan je jedním z největších výrobců potravinářských obalů, konkrétně střívek, do kterých se plní párky, klobásy, salámy, sýry a další masné, ale taky mlékárenské produkty. Jeho výrobky nakupují největší výrobci a uzenáři v Česku i zahraničí. Lovečák, debrecínka, Javořické párky…nejspíš všechno, co vám teď proletělo hlavou, je ve střívku z Viscofanu. A také stovky dalších výrobků, které ani neznáte. Dalo by se říct, že každý druhý párek, který si dáte v Jižní Americe nebo střední Africe, bude „oblečen do Viscofanu“. A podobné je to i na jiných kontinentech.

Pokud si právě říkáte, že není možné, aby taková „malá“ fabrika zásobovala střívky celý svět, máte samozřejmě pravdu. Český Viscofan je součástí nadnárodní společnosti Viscofan Group, jejíž centrála sídlí ve Španělsku. Své závody má ve 13 zemích světa od Brazílie až po Nový Zéland, Spojené státy, Čínu a Austrálii nevyjímaje.

Budějický závod je ale skutečně něčím specifický. Patří mezi páteřní výrobní závody skupiny, obsluhuje celou střední a východní Evropu, a je tu taky nejvýznamnější centrum výzkumu a vývoje těchto obalových produktů.

Střívka pro fajnšmekry i vegetariány

Možná si teď říkáte, co se asi dá na střívku zkoumat a vyvíjet. Je toho hodně! Viscofan vyrábí jedlé a nejedlé obaly. Zjednodušeně je lze rozdělit na střívka z celulózy, plastiku, kolagenu a tzv. fibrousového vlákna. Podrobnější pohled je ale mnohem zajímavější. Jedním z projektů, na kterém právě oddělení výzkumu a vývoje pracuje, je výroba plastikových obalů z odpadních materiálů, které vznikají například při výrobě cukru.

Několik úspěšných inovací, které z velké části vznikly právě v Budějicích, už se etablovalo na trhu a mezi výrobci je o ně enormní zájem. Jednou z nich jsou tzv. BTM obaly.Pětivrstvé obaly mají unikátní strukturu a funkční vnitřní vrstvy. To znamená, že dokážou na výrobek přenést příchuť nebo barvu. Můžete si to představit trochu jako bublinkovou fólii, která ve svých bublinkách nese barvivo nebo příchuť. V současné době se k ochucení používá více než 15 různých receptur podle přání zákazníků. Když si představíte třeba oblíbenou debrecínku, stačí ji dnes jen zabalit do „chytrého“ střeva. Obalování v hromadě papriky je už minulostí.

Zatímco BTM si oblíbila hlavně východní Evropa, kde jsou nejrůznější lahůdkové uzeniny na každodenním jídelníčku, na západě je mimořádná poptávka po tzv. „zeleném střívku“, které pochází, jak jinak, z Viscofanu. Střívko Veggie je čistě rostlinného původů. Hlavní ingredience tvoří hnědé řasy, guarová guma a kořen Zmijovce konjakového.

Výrobci nemasných produktů do něj plní své výrobky pro vegetariány nebo vegany. Veggie je na trhu dva roky a výrobci z Německa, Holandska, Velké Británie nebo Ameriky si ho doslova zamilovali. Až se budete v Německu ládovat oblíbeným Bratwurstem nebo Vídeňskými párky, přesvědčte se, jestli náhodou nejsou úplně bezmasé.

Robotické ruce i oči…ale lidi, jsou lidi

Zájem o produkty z Viscfoanu rok od roku roste. Přibývají nové trhy i objednávky. Firma proto provoz neustále rozšiřuje a modernizuje. Snaží se zvládnout plánovaný růst výroby i usnadnit práci operátorům, kteří obsluhují výrobní stroje. Investice dosahují v posledních letech bezmála 100 mil. korun ročně. Loni firma zapojila do práce robotické ruce nebo také umělé vidění, které zajistí téměř perfektní produkci.

Práce operátorů je ale nezastupitelná. A Viscofan je stále nabírá a také sám kompletně zaškoluje. Stačí jen chuť do práce, všechno ostatní vás tady naučí. Kromě dobrého platu se můžete těšit víc než na dvacítku zaměstnaneckých benefitů, které jinde rozhodně nejsou samozřejmostí.

Pokud uvažujete o změně, zkuste jen vyplnit nezávaznou poptávku.

Máte zájem o práci ve Viscofanu?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Viscofan, firma, potravinářské obaly, práce, párek, USA, Německo, Česko, Čína, Afrika, Španělsko, Brazílie, Velká Británie, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Salámy, párky ani klobásy se bez nich neobejdou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.