Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lipenské hotely byly v létě plné, do Krumlova mířili hlavně Češi

Hotely na Lipně byly o prázdninách plné z víc než 90 procent. Sezonu si chválí i lázně Vráž na Písecku, naopak řadě ubytovatelů ve Slavonicích klienti meziročně ubyli. Zámek Český Krumlov přilákal podle odhadu za červenec a srpen přes 80 tisíc lidí, proti loňsku asi o třetinu méně, ale návštěvnosti si kastelán cení.

Pokoje v kraji byly za červenec průměrně obsazené ze 72 procent, nejvíc v ČR, uvedla agentura CzechTourism. Druhý byl Jihomoravský kraj, poslední Praha. "Vše nasvědčuje tomu, že na jihu Čech se skutečně naplní předpoklady úspěšné letní turistické sezony. Naznačoval to i průzkum CzechTourismu týkající se plánů Čechů na letní dovolenou, kdy každý čtvrtý respondent označil za svou cílovou destinaci jižní Čechy," uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup.

Češi tvořili 90 procent všech návštěvníků krumlovského zámku. Přijeli i Maďaři či Poláci. Za červenec přišlo 42 178 lidí, asi o 30 procent méně než za stejný měsíc v době před koronakrizí. "Loni bylo necelých 64 tisíc návštěvníků za červenec, přes ten mírný pokles to považujeme za velmi hezkou návštěvnost. Červenec a srpen byly výborné," řekl kastelán Pavel Slavko. Za srpen očekává 45 tisíc lidí. Celoroční návštěvnost bude ale kvůli covidu pětinová, bývala až 270 tisíc lidí.

Spokojeni jsou na Lipně. Některé hotely byly plné. "Trošku slabší to díky počasí bylo na počátku prázdnin u kempů, ale srpen vypadal velmi dobře. Nicméně nelze se radovat ze silného léta, když počátek roku byl tragický a nevíme, co bude na podzim," uvedl za Turistický spolek Lipenska Pavel Pechoušek. Propad tržeb zaznamenaly restaurace, jimž chyběli jednodenní návštěvníci ze zahraničí, také půjčovny kol a sportovního náčiní - lidé si při karanténách nakoupili vlastní. Dobře se naopak půjčovala drahá elektrokola.

Na investice vsadil hotel České Žleby. "Máme golf s 18 jamkami, nové tenisové hřiště, v září otevřeme nový saunový svět a tak zásadně rozšíříme naše wellness služby. Obsazenost hotelu v létě byla nadprůměrná až rekordní, září máme obsazené jako se to dlouhé roky nepodařilo," řekla ředitelka hotelu České Žleby Dagmar Šubová.

V srpnu byly hotely a penziony v kraji plné asi ze 60 procent, vyplývá z informací JCCR. V září to bude jen z jedné čtvrtiny. Ztráty evidují ubytovatelé ze Slavonic, zrušila se totiž řada akcí. "Slavonice se staly letos pro dost návštěvníků pouze jednodenním výletem bez přespání," sdělila Klára Polášková z JCCR. Jeden slavonický hotel, zaměřený na turisty ze zahraničí, měl v srpnu plno asi ze dvou třetin, přičemž 90 procent bylo Čechů. Na září je obsazený jen na jeden víkend.

Naopak několikrát měla na dveřích ceduli s nápisem Vyprodáno písecká galerie Sladovna, jež cílí na rodiny s dětmi. Lázně Vráž na Písecku byly v srpnu naplněné z víc než 90 procent. Na Písecku byly přes léto plné i kempy a chalupy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, rekreace, turistika, hotely, památky, Jihočeský, hotel, Český Krumlov, léto, okres Písek, Slavonice, Vráž, Vodní nádrž Lipno, CzechTourism, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenské hotely byly v létě plné, do Krumlova mířili hlavně Češi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.