Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtvrteční cvičení rozezní sirény v okolí Temelína

Temelín čeká tento týden další cvičení. Energetici budou cvičit řešení jednoho z nejhorších možných scénářů, havárie spojené s únikem radioaktivních látek do okolí. Lidé tak pravděpodobně v okolí elektrárny uslyší sirény nebo výjezdy monitorovacích týmů.

V Jaderné elektrárně Temelín půjde o čtvrté cvičení v letošním roce. Ověřovat se bude například fungování havarijního štábu elektrárny. „Energetici prověří také komunikační kanály mezi elektrárnou, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a dalšími složkami, které by se podílely na řešení mimořádné události,“ uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Obyvatelé v okolí elektrárny uslyší od čtvrtečního rána sirény, které obsluha v areálu Temelína pustí. Odpoledne se bude v okolí pohybovat monitorovací skupina. „Její členové budou sledovat radiační situaci a odebírat vzorky životního prostředí. Půjde o jedno vozidlo a pracovníci použijí běžný pracovní oděv, nikoli ochranné obleky,“ popsal Sviták.

Na letošní rok ČEZ v Temelíně naplánoval sedm cvičení. Scénáře přitom mohou být různé, od ekologických událostí, přes požár, až po řešení složitých havárií.

Ohodnoť článek

Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, cvičení, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrteční cvičení rozezní sirény v okolí Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.