Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj koupí psychiatrickou léčebnu ve Lnářích. Zaplatí za ní 27 milionů korun

Jihočeský kraj odkoupí Psychiatrickou léčebnu Lnáře, kterou si poslední roky pronajímá od Konventu bosých augistiánů. Do rekonstrukce a oprav areálu kraj investoval přes 12,5 milionu korun a k tomu navíc platil roční nájemné necelý milion korun. Krajští zastupitelé se proto rozhodli budovy a pozemky, na kterých se areál nachází, odkoupit. Zaplatí za ně 27 milionů.

O koupi budov a pozemků jednalo krajské zastupitelstvo na konci tohoto týdne. Kupované nemovitosti doposud vlastní Konvent Řádu bosých augustiniánů a kraji je pronajímá. „Koupě je logická volba. Kraj bude hospodařit a investovat do svého,“ řekl náměstek hejtmana pro majetek a investice Antonín Krák s tím, že do léčebny kraj za poslední roky investoval zhruba 12,5 milionu korun. K tomu navíc platil roční nájemné 880 tisíc korun.

Areál psychiatrické léčebny tvoří klášter s lůžkovou částí a administrativní budova s kotelnou a Vily. Kraj během posledních let zrekonstruoval například zdroje pitné vody, vytápění, přistavěl výtah nebo investoval do čističky odpadních vod. „Do léčebny bychom chtěli v dalších letech dále investovat a je tedy nutné, abychom jako řádní hospodáři, investovali do svého,“ uzavřel Krák.

Původní cena byla mnohem vyšší

Původně chtěl řád za budovy s pozemky 40 milionů korun. Díky jednáním a znaleckým posudkům se cena snížila na 27 milionů. 

Ta má v současnosti 65 lůžek následné psychiatrické péče a provozuje tři ambulance: ve Lnářích, v Blatné a ve Strakonicích. „Pro kraj je důležité udržet počet lůžek následné péče a samozřejmě dosáhnout odpovídajícího standardu pobytu pacienta v tomto typu zařízení. Záměr budoucí dostavby areálu se bude odvíjet od reformy psychiatrické péče v ČR a hlavně podle reálných možností rozpočtu kraje v dalších letech,“ dodal krajský zdravotní rada Petr Studenovský.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, Psychiatrická léčebna Lnáře, nákup, psychiatrická nemocnice, pozemek, Antonín Krák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj koupí psychiatrickou léčebnu ve Lnářích. Zaplatí za ní 27 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.