Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I další obce mohou být úspěšné jako Pištín

PR článek

Pro každého obyvatele je vždy velkou poctou, když jméno své obce slyší při vyhlašování vítězů. Pro starostu a vedení obce je pak stejná situace i velkou vzpruhou. Příkladem je obec Pištín, kde je úspěšný starosta Jaroslav Havel (STAN). Ten teď nabízí, že zkušenosti a cenné rady předá dalším starostům. Pokud budou chtít.

„Projekty, kterých se účastníme a jsme v nich úspěšní, mají i pozitivní dopad na občany. Zlepšují a hlavně zkvalitňují jim život v obci,“ vysvětlil starosta Jaroslav Havel. Pištínu, který se stal vesnicí Jihočeského kraje za rok 2017, se podařilo uspět letos hned dvakrát. Poprvé koncem srpna při vyhlašování výsledků v soutěži Jihočeši třídí odpady za rok 2020.

„Mezi obcemi podobné velikosti, od 500 do 1999 obyvatel, jsme se umístili na třetím místě. Pro všechny, kteří se na úspěchu podíleli, to znamená velké ocenění jejich práce,“ podotkl starosta Havel.

Systém třídění odpadu nastavila obec na Českobudějovicku již před rokem 2014. V několika vlnách Pištín pořídil domácí kompostéry, které jsou umístěny na několika stovkách zahrad a zahrádek. „Výstavbou sběrného dvora se skokově zvýšilo množství tříděných komodit a i jejich složení. Jedenkrát za čtrnáct dnů přímo od domů svážíme pytle s plasty, nápojovými kartony, papír, sklo,“ vysvětlil Havel s tím, že pokud občané potřebují, odváží obec i železo a větší elektrospotřebiče. „Stačí zavolat a upozornit, že tam nějaký větší náklad bude. Občan dá plast do pytle, sklo do tašky a hned při odvozu mu je potřebný počet pytlů nebo taška vyměněna,“ dodal Havel.

Sběrný dvůr je v letní sezoně otevřen 3x týdně a v zimě 1x týdně a občané tam mohou i po dohodě mimo otvírací dobu. Přesto se najdou i tací, co musí  svůj odpad, zejména v noci, odložit před vraty. V obci je umístěno 11 různě vybavených  kontejnerových míst na papír, bílé a barevné sklo, potravinářské tuky, plasty, oděvy a kov, takže každý to má z domu opravdu kousek a nic nemusí končit ve stokách kolem obce.

„Překvapení nastalo i při vyhlašování soutěže Zlatý erb za rok 2021. V této soutěži hodnotí odborníci webové stránky obcí z několika hledisek. Obec Pištín obdržela diplom za druhé místo v kategorii nejlepší elektronická služba a projekt Smart city. Získali jsme ho za zasílání podkladů pro zastupitele obce ještě před jednáním a tak už vlastně nemůže zodpovědný zastupitel přijít na jednání nepřipraven,“ konstatoval starosta Havel.

A název obce Pištín zazněl při vyhlašování ještě jednou, a to při vyhlášení nejlepších webových stránek obcí. Získali jsme první místo a zároveň postup do celostátního kola. „K prvnímu místu náleží i krásný krystal, který rozšíří sbírku našich trofejí. Každá i malá pochvala je vzpruhou pro ty kdo se o život v obci starají. Moc děkuji všem, kdo se podíleli, podílí a budou se podílet na práci obce. Ať už se jedná o pracovníky obce, občany kterým není lhostejné v jakém prostředí žijí i externím firmám, které pro obec pracují. V obci Pištín to neděláme každý sám za sebe, pro nás všechny,“ dodal starosta Havel.

Ten nabízí nyní službu pomoci dalším starostům. Může jim poradit a přidat tolik potřebné zkušenosti. Stačí napsat na e-mail nebo zavolat na telefon 606 624 616.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky starosta, pomoc, úspěch, Pištín, Havel, Jaroslav Havel, Starostové a nezávislí, soutěž, sklo, plast, Jihočeský kraj, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I další obce mohou být úspěšné jako Pištín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.