Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci se v Boleticích ukrývali před průzkumným letounem

V jihočeských Boleticích skončilo další cvičení strakonických vojáků. Ti se v areálu na Českokrumlovsku dva týdny zlepšovali v boji proti vzdušnému protivníkovi. Akce sloužila mimo jiné jako příprava pro zahraniční misi.

„Vojáci se oproti předchozímu cvičení zlepšili v maskování techniky. Důkazem je i to, že bezpilotní průzkumný prostředek Raven nerozkryl místo velení ani palebná postavení družstev,“ uvedl nadporučík P. Z., zástupce velitele jednotky. 

Odhalit maskovanou techniku dělalo potíže i posádkám vrtulníků Mi-24. Právě tyto stroje strakonickým vojákům nejčastěji simulovaly vzdušný útok.

Vojáci zlepšovali komunikaci

Výcvik v Boleticích byl součástí přípravy vojáků do zahraničí. „Strakonický útvar totiž vyčleňuje již druhou jednotku do alianční mise předsunuté přítomnosti v Litvě. Tu první by měla vystřídat na začátku příštího roku,“ informovala Jana Samcová, tisková mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Právě kvůli přípravě na zahraniční mise pluk nemůže uvádět celá jména. 

Při cvičení vojáci používali například protiletadlové raketové komplety RBS-70. Cílem bylo kromě jiného zlepšit komunikaci, tedy systému podávání hlášení, kterým družstva informují nadřízený stupeň o situaci v poli.



Vojáci cvičili zachytávání cílů i v noci. Autor: četař M. M.

„Každý večer se konal briefing, na kterém jsme s vojáky rozebírali chyby, jichž se dopustili. Vyzdvihovali jsme ale i pozitivní věci, jež se jim povedly. Musím ocenit přístup vojáků, který byl velmi zodpovědný a iniciativní,“ zmínil nadporučík J.Š., velitel jednotky.

Vojáci, kteří se nyní chystají na přesun do Litvy, mají před sebou do konce roku nabitý program. „Další cvičení se uskuteční na začátku října. Tentokrát se do něj zapojí již celé úkolové uskupení,“ dodala Samcová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kapitánka Jana Samcová

Štítky vojáci, Boletice, Strakonice, cvičení, okres Český Krumlov, Litva, Mil Mi-24, J. Š.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci se v Boleticích ukrývali před průzkumným letounem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.