Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějce změní kvůli budově divadla a orchestru územní plán

České Budějovice připravily změnu územního plánu, aby na Mariánském náměstí mohla vzniknout nová budova Jihočeského divadla a Jihočeské filharmonie. V listopadu musí změnu ještě schválit zastupitelé. Před dvěma lety byl odhad nákladů na stavbu kolem 2,5 miliardy korun.

Nový územní plán, jejž město chystá, už s novým sídlem divadla a orchestru počítá. Jihočeské divadlo odevzdalo radním v pondělí také stud ii, jaké by bylo hospodaření, kdyby se do novostavby přestěhovalo buď i s filharmonií, nebo samotné.

„Když půjde všechno podle očekávání, mělo by se město a kraj dohodnout na dalším postupu spočívajícím v přípravě architektonické soutěže. Před dvěma lety byl odhad nákladů kolem 2,5 miliardy korun. Dohoda byla taková, že by si investici mezi sebou na třetiny rozdělil stát, kraj a město," řekl náměstek primátora Juraj Thoma (OPB)

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Zřizovatelem je město, loni byl příspěvek radnice 129,4 milionu. Téměř 60 milionů korun jde na platy. Největší část tržeb má divadlo z hraní před otáčivým hledištěm v Českém Krumlov. Letos tam přilákalo 52 600 diváků, tržby ze vstupenek mělo 47,2 milionu korun

„Divadlo je v Českých Budějovicích atypická věc z hlediska toho, že sídlí v bývalých pivovarských sklepích. Dodnes nemáme budovu, ve které by divadlo mohlo komfortně a plnohodnotně zahrát. Druhá věc, dnešní technologie už není možné instalovat do stávající budovy," řekl Thoma.

Nová budova by podle něj vyřešila i další problém: na větší představení si musí scéna pronajímat sál v Domě kultury Metropol a platit za to peníze navíc. Jihočeská filharmonie působí v bývalém kostele svaté Anny; nově chce víc hrát v přestavěném pavilonu Z na výstavišti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, stavby, divadlo, hudba, České Budějovice, Jihočeské divadlo, Mariánské náměstí (Brno), Juraj Thoma, Dům kultury Metropol, Metzlův dům, územní plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce změní kvůli budově divadla a orchestru územní plán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.