Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vzhled předzahrádek v Budějcích by se mohl v budoucnu řídit připravovaným manuálem

České Budějovice by mohly v budoucnu sjednotit vzhled restauračních předzahrádek v centru města. Vydaly by se tak po vzoru dalších měst v České republice, které se snaží vizuální smog z veřejného prostoru odstranit. Minulý týden o podobném kroku informovala například Praha, podle jejíchž radních jsou některé předzahrádky nevkusné a nebezpečné. Velmi často se přitom podobají těm, které vídají na náměstí Přemysla Otakara II. Budějčáci.

Manuál pro kultivovanou Prahu

Předzahrádky na náměstí v Českých Budějovicích dnes velmi často tvoří samostatné markýzy nebo pergoly, které mají stěny z plexiskla a podobných materiálů, doplněné plynovými hořáky, rozdílným nábytkem, květináči a dalším vybavením. Výjimkou nejsou ani reklamní poutače.

Velmi podobně vypadají předzahrádky také v Praze, kde se ale rozhodli jejich vzhled sjednotit pomocí speciálního manuálu. Aktuální stav je totiž podle tamních radních nevkusný, nebezpečný a znehodnocuje architektonické působení domů.

„Restaurační zahrádky mají veřejný prostor doplňovat a zhodnocovat, nikoli vytvářet překážky. Musí být provedeny citlivě a s vkusem,“ uvedl pro Seznam zprávy náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který Manuál pro kultivovanou Prahu doplněný o podtitul Restaurační zahrádky představoval. „Směřovat chceme k tomu, aby předzahrádky nebyly samostatné restaurace umístěné do ulice či náměstí. Ideálem je kombinace slunečníků, stolků, židlí a minimum dalšího vybavení,“ dodal.

Podobnou cestou už se v minulosti vydalo například Brno nebo Jihlava, kde dokonce zastupitelé změnili vyhlášku a provozovatelům, jejichž zahrádky jsou kvalitní a hezké, odpouštějí velkou část ze stanoveného poplatku za pronájem.

Předzahrádka musí být nejen vkusná, ale i funkční

Podle náměstka budějckého primátora Iva Moravce (HOPB) by se něco podobného mohlo dotknout i Českých Budějovic. Nyní totiž žádné požadavky na předzahrádky, kromě bezbariérového přístupu, město nemá. „V současné době se zpracovává Manuál reklamy ve veřejném prostoru, který by se měl zabývat i vzhledem restauračních předzahrádek,“ uvedl Moravec.

Právě na tento manuál by měl být v budoucnosti podle Moravce brán zřetel a měla by s ním být seznámena také veřejnost. „Jsem odpůrcem tvrdých restrikcí, každý má mít „vlastní svobodu“, ale je žádoucí, aby předzahrádka byla nejen vkusná, ale i funkční a tváři města lichotila, vylepšovala ji či vhodně doplňovala,“ okomentoval.

Praha připravila velmi podrobný manuál, který řeší vizuální smog ve městě. Nově byl tento manuál rozšířen o kapitolu věnovanou předzahrádkám, který by měl sjednotit jejich vzhled. Manuál si můžete prohlédnout zde.

Pražský manuál řeší například zábor, který podle něj musí mít účelný tvar a adekvátní rozměry, nesmí se umisťovat do míst s vyšší koncentrací pohybu, nesmí vytvářet vizuální překážku ve významných průhledech nebo nevhodně zakrývat vstup do objektu. Kromě toho se zabývá také podestami, ohrazením, zastřešením, vybavením nebo zimním provozem.

Konkrétně na budějckém náměstí by se budoucí manuál týkal zhruba 14 předzahrádek. Několik jich v centru města má také budějcký podnikatel Martin Pražák, který by sjednocení vzhledu uvítal. „Vytvoření manuálu je určitě dobrým krokem. Je ale důležité, aby byla všechna pravidla včas představena a komunikována s lidmi, kterých se to bude týkat. Je třeba, aby tam bylo nějaké přechodné období, ve kterém bude prostor pro změnu. A samozřejmě je také důležité, aby ta pravidla platila pro všechny stejně bez výjimky," uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky předzahrádky, manuál, České Budějovice, vizuální smog, předzahrádka, Praha, vzhled, veřejné prostranství, Česko, Ivo Moravec, Adam Scheinherr, Praha sobě, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

KONEČNĚ! To, co je na náměstí (i jinde) je často fakt děs a hrůza a strašlivá devalvace toho jinak krásného prostoru.

Čtvrtek, 7. října 2021, 13:16Odpovědět

Jan Richter

Zahrádka má být na pravé trávě a ne na chodníku

Čtvrtek, 7. října 2021, 07:28Odpovědět

Vzhled předzahrádek v Budějcích by se mohl v budoucnu řídit připravovaným manuálem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.