Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeši loni odevzdali v průměru pět kilogramů elektrospotřebičů

Jihočeský kraj bylo loni úspěšný v odevzdávání vysloužilých elektrospotřebičů. Některé obce za to dostaly ocenění a finanční odměnu. Například v Horní Plané zaznamenali meziroční nárůst o 179 procent.

Nejlepší výsledky ve sběru elektroodpadu v Jihočeském kraji za období mezi léty 2019 až 2020 a 2020 až 2021 vyhodnotil kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin ve spolupráci s krajským úřadem.

Nejaktivnější města a obce získala sošku Elektrooskara a finanční odměnou. „Naším cílem je mít v jižních Čechách pořádek a maximálně podporovat recyklaci odpadů. Vážím si proto dlouholeté spolupráce s Elektrowin a letošním vítězům nejen gratuluji, ale i děkuji za jejich příklad ostatním,” sdělil při předávání ocenění náměstek hejtmana František Talíř.

Soutěžilo se ve třech kategoriích podle velikosti obce či města. Kritériem byl nejvyšší meziroční nárůst v procentech všech zpětně odebraných spotřebičů. „Elektrowin v Jihočeském kraji v roce 2020 vysbíral celkem 3276 tun vysloužilých elektrozařízení, v roce 2019 to bylo 3138 tun. Na jednoho obyvatele připadlo v průměru 5,08 kilogramu starých spotřebičů,“ uvedl Jan Marxt ze zákaznického oddělení společnosti Elektrowin. Průměr za celou Českou republiku podle něj činil 4,6 kilogramů na obyvatele.

Největší nárůst v kategorii obyvatel do pěti tisíc získala Horní Planá, kde objem vzrostl o 179 procent, za což dostalo město 10 tisíc korun. Mezi obcemi a městy do 10 tisíc zvítězila Soběslav s nárůstem o 19,2 procenta. V poslední kategorii nad 10 tisíc obyvatel vyhrály Strakonice, které zároveň dostaly odměnu ve výši 30 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, spotřebiče, odpad, elektro, Jihočeský kraj, Horní Planá, František Talíř, Česko, elektrický spotřebič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši loni odevzdali v průměru pět kilogramů elektrospotřebičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.