Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Černá v Pošumaví dostala cenu za cyklostezku u přehrady. Stála 43 milionů

Cenu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) získala jihočeská obec Černá v Pošumaví. Fond, který na akci přispěl, ocenil výstavbu cyklostezky, jenž od loňského roku vede po hrázi lipenské přehrady. Podle starostky se nyní chystá nová trasa z Dolní Vltavice.

Stezka, kterou využívají tisíce cyklistů, uspěla v 18. ročníku soutěže Česká dopravní stavba, technologie a inovace roku 2020. Porota ocenila to, že stavba odvedla chodce i cyklisty mimo silnici I/39 v úseku hráze.

„Velice mě to překvapilo, mám velikou radost a je to pro nás velké zadostiučinění. Když jsme projekt tvořili a jeho cena postupně rostla, měla jsem ze všeho těžké spaní. Nevěřila jsem, že na dotaci dosáhneme. Samozřejmě se našli i kritici, ale ti dnes mlčí, když vidí, jak stezka slouží a sluší Lipnu,“ uvedla starostka Irena Pekárková.

Investice vyšla na 43 milionů korun

Celkem 1,2 kilometru dlouhá trasa u lipenské přehrady stála více než 43 milionů korun. Cena vzrostla kvůli náspu z kamení, který musela stavební firma vybudovat. Obec na akci přispěla 13 miliony korun, zbytek financí pokryla dotace od SFDI. 

Součástí stezky je i mostek, pod kterým plují lodě. Nachází se tam i místa, kde je možné chytat ryby. „Od prvního okamžiku tato cyklostezka budila emoce. Byl to mimořádně důležitý projekt, protože tento úsek, kde cyklisté i auta jezdili v letním provozu po jedné silnici, byl velmi nebezpečný. Technologie výstavby byla sice drahá, objevila se i kritika, ale jakmile bylo hotovo emoce byly již jen pozitivní. Lidé se na stezce sami fotí, je to takový kilometrový balkon, který je ozdobou Lipenska,“ reagoval předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Na stávající trasu navazuje stavba dalšího úseku, který vede ze středu obce na hráz. Nyní Černá v Pošumaví plánuje další cyklostezku dlouhou zhruba čtyři kilometry. Ta povede z Dolní Vltavice přes Radslav do Černé.

„Aktuálně řešíme projekty. Jednáme s majiteli pozemků.  Jedná se ještě o dlouhou cestu. Příští rok bychom chtěli mít všechny po kupě a znovu žádat o dotaci na Státní fond dopravní infrastruktury,“ dodala starostka Pekárková.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Pechoušek

Štítky šumava, Černá v Pošumaví, cyklostezka, ocenění, Státní fond dopravní infrastruktury, Vodní nádrž Lipno, Pošumaví, Dolní Vltavice, cyklista, projekt, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černá v Pošumaví dostala cenu za cyklostezku u přehrady. Stála 43 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.