Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V rakouském Gmündu zahajuje provoz přeshraniční zdravotnické centrum

V rakouském Gmündu u jihočeských hranic zahajuje provoz přeshraniční zdravotnické centrum. Využívat ho mohou lidé z Rakouska i Česka. Gmünd je hraniční město mezi oběma státy, na české straně na něj navazují České Velenice. Nové centrum nabízí služby v oblasti, kde je hůř dostupná zdravotnická péče.

Je to jedna z aktivit přeshraničního projektu v rámci programu Interreg. Cílem projektu Healthacross for furure bylo prozkoumat, vyzkoušet a doporučit další kroky ministerstvu zdravotnictví a zdravotním pojišťovnám k tomu, aby mohla být v rámci příhraničí a především v lokalitě Českých Velenice a Gmündu poskytována bezproblémová zdravotní péče občanům jak českým, tak rakouským," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jedná se o první první přeshraniční zdravotní středisko v Evropské unii. Ordinace by tam v ideálním stavu mělo mít zhruba 10 lékařů a fyzioterapeutů. Všichni pracovníci by měli ovládat češtinu i němčinu. "Občanům Českých Velenic a Gmündu tak nabídneme kvalitní zdravotní péči. Kéž by podobné projekty mohly pokračovat i v dalších příhraničních částech," uvedl na svém twitterovém účtu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

V Českých Velenicích žije přibližně 3500 obyvatel, v Gmündu pak necelých 5500 lidí. Na české straně je nejbližší nemocnice v 55 kilometrů vzdálených Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Adam Vojtěch

Štítky ČR, Rakousko, nemocnice, České Velenice, Schwäbisch Gmünd, Česko, projekt, Evropská unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Martin Kuba, ODS, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rakouském Gmündu zahajuje provoz přeshraniční zdravotnické centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.