Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Budějovicích má být dražší jízdné v městské hromadné dopravě

Základní jízdné v českobudějovické MHD by mohlo od 1. ledna příštího roku stoupnout o čtyři koruny na dvacetikorunu. O 10 procent by mohly zdražit předplatitelské kupony. Počítá s tím návrh, který radním předložil ředitel dopravního podniku města Slavoj Dolejš. Zdražit chce kvůli rostoucím cenám energií i materiálů.

Doufám, že se bude zdražovat. Předložili jsme návrhy ve smyslu zdražení. Pokud bychom to neudělali, další varianta je výrazně škrtat v celém systému, což nikdo z nás nechce, anebo by muselo město, okolní obce a kraj vynaložit poměrně velké prostředky na to, abychom mohli dál systém v tomto rozsahu provozovat," řekl Slavoj Dolejš, ředitel Dopravního podniku města České Budějovice.

Navrhnul zvýšit základní jízdné z 16 na 20 korun, u předplatitelských kupónů o 10 procent. Roční kupón pro seniory nad 65 let, jenž stojí desetikorunu, by měl zdražit několikanásobně. „Chtělo by to nějakou nápravu, aby to bylo trochu spravedlivější vůči ostatním skupinám cestujících. Myslím, že to pochopí, protože dnes jezdí za deset korun na rok, a to nemá logiku. Výrazná sleva oproti standardnímu jízdnému tam (u seniorů nad 65 let) zůstane," zmínil ředitel.

Sloučí dvě linky

Ke zdražení vede podnik víc faktorů. Jsou mezi nimi rychlý růst mezd, inflace, dražší nafta, spotřební materiál i náhradní díly. „A pořád jsme (proti období před pandemií) na osmdesáti procentech cestujících a tržeb. A návrat do toho, co bylo, je v nedohlednu,“ vzkázal ředitel.

Radní budou jednat o zdražování na příštím zasedání. Nějaké zdražení jízdného bude nutné, uvedl náměstek primátora Juraj Thoma (OPB). Variant je podle něj víc. Míní, že jízdné ale musí zdražit. „Situace na vstupech je dramatická. Všechno zdražuje, do toho jsou požadavky související se mzdami,“ reagoval náměstek.

Linka čtyři zatím zůstává. Dopravní podnik řeší přidávání řidičům a další opatření

Nejméně měsíc by měl Dopravní podnik města České Budějovice bez problémů zajistit službu, kterou poskytuje. Na tiskové konferenci to dnes řekl primátor Jiří Svoboda. Mezitím je podle něj nutné získat nové řidiče. Kvůli tomu se mají zástupci...

Dopravní podnik hledal na zadání města i provozní úspory a chystá sloučení linek 1 a 4. Město je jediným akcionářem podniku, na jeho provoz přispívá ročně téměř 270 miliony korun. Zdražování energií výrazně navýší náklady ve veřejné dopravě. Městské dopravní podniky čekají, že jejich výdaje mohou příští rok vzrůst až o stovky milionů korun. Vyplývá to z informací Sdružení dopravních podniků ČR.

Dopravnímu podniku Českých Budějovic klesly loni kvůli koronaviru tržby z jízdného meziročně o 24 procent na 89,7 milionu korun. Zisk po zdanění byl nižší téměř o 84 procent, 1,6 milionu. Cestujících loni ubylo o 8,4 procenta, když v roce 2019 jich firma přepravila rekordních 67,4 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, MHD, správa, České Budějovice, jízdné, dopravní společnost, Juraj Thoma, Sdružení dopravních podniků ČR, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Jakubík

Dražší jízdné = více osobních vozidel

Čtvrtek, 21. října 2021, 05:26Odpovědět

Milivoj Jiřičný

Dražší jízdné = méně cestujících a úroveň cestování mizerná, spoje vynechávají, linky se slučující, dispečeři lžou o situaci. To, že má DP málo řidičů je jejich problém a cestují nezajímá.Ale jako výmluva dobrý...

Středa, 20. října 2021, 20:16Odpovědět

V Budějovicích má být dražší jízdné v městské hromadné dopravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.