Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské památky mají pokles o 17 procent. Výjimkou je Kratochvíle

Jihočeské státní památky navštívilo letos do 19. října přes 600 tisíc lidí. Meziročně je to o zhruba 17 procent méně a proti roku 2019 jde dokonce o úbytek o 41 procent. Největší pokles mají zámky Český Krumlov a Hluboká. Jedinou památkou, kde návštěvníků přibylo, byl zámek Kratochvíle.

„Už druhým rokem se objekty potýkají s poklesem návštěvnosti i výnosů," uvedla jihočeských památkářů Markéta Slabová. Sezona byla kratší kvůli covidovým omezením; místo v dubnu se otevřelo až v červnu. Památky otevřené celoročně musely mít v zimě zavřeno. Největší propad zájmu zaznamenaly zřejmě nejznámější jihočeské zámky Český Krumlov (o 29 procent) a Hluboká, ta o čtvrtinu.

„Ztratili jsme příjmy z okrajových měsíců, nebyla zimní sezona, nebyly organizované zájezdy ze zahraničí. Srpen a červenec byly skvělé, přišlo sto tisíc lidí, o maličko méně než v loňském roce. Loni v létě nemuseli lidé nosit roušky, letos ta povinnost byla, to byl asi částečný důvod, proč návštěvnost poklesla," řekl hlubocký kastelán Martin Slaba. Tržby klesly o jednotky milionů.

Lidé také často šli jen na nádvoří a do zahrad. Podle Slabové přiznávali, že měli na dovolenou proti loňsku méně peněz. Letos také víc Čechů jelo na dovolenou do ciziny, ale zahraniční turisté se nevrátili v míře, na jakou byli památkáři zvyklí z předchozích let. Proti roku 2019 byly letos výnosy ze vstupného o 63,7 korun milionu nižší.

Za „brutální“ označil celoroční propad zájmu krumlovský kastelán Pavel Slavko. Scházeli zahraniční návštěvníci, kteří v lednu, únoru, březnu, listopadu a prosinci tvořili dřív až 80 procent všech. „Bohužel ty propady trvají už druhý rok. Jak se covid převaluje z kontinentu na kontinent a následují ho opatření, tak ta znepříjemňují nebo znemožňují evropský, zámořský cestovní ruch. S tím, bohužel, budeme muset počítat i příští rok," řekl v září Slavko.

Jiný problém řešili v Třeboni. Turisté často odmítali ukázat očkovací potvrzení nebo jiný takový doklad. „V červenci jsme zaznamenali největší problém, protože návštěvníci ne vždy chtěli chodit do zámku s respirátory, bylo jich poměrně velké množství a nedokázali jsme pokrýt poptávku. Lidé raději trávili čas venku," řekl třeboňský kastelán Vít Pávek.

Podobně jako loni naopak mířilo víc lidí do areálů se zahradami. Na renesanční Kratochvíli dorazilo skoro 40 tisíc turistů, o 18 procent víc než loni. „Mohli jsme návštěvníky přivítat i v době, kdy byly ostatní památky zavřené, a mohli se procházet po zahradě, jak dlouho chtěli. Návštěvníci Kratochvíli postupně objevují. V posledních letech začala vypadat opravdu krásně. Je tady vzrostlý ovocný sad, krásný parter, to všechno začíná fungovat, i ve spojení s nabídkami divadelních představení, koncertů," řekl kastelán Vojtěch Troup.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zamek-kratochvile.eu

Štítky památky, Jihočeský kraj, návštěvnost, zámek, Kratochvíle, Český Krumlov, purkrabí, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky mají pokles o 17 procent. Výjimkou je Kratochvíle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.