Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Most přes Orlík na Písecku je kulturní památkou, rozhodl ministr kultury

Železniční most u Červené nad Vltavou na Písecku bude kulturní památkou. Ministr kultury Lubomír Zaorálek zamítl rozklad, který proti dřívějšímu rozhodnutí podala Správa železnic. Na základě rozhodnutí se nebude most zbourat, ale bude vedle něj postaven nový.

Památkáři chtějí zabránit zbourání železničního mostu přes Orlík

Památkáři budou usilovat o to, aby se železniční most v Červené nad Vltavou neboural a aby se stal znovu kulturní památkou. Správa železnic ho chce zbourat, protože už nevyhovuje vlakovému provozu. Most z 19. století, který vede přes orlickou...

Ministerstvo kultury dostalo podnět k tomu, aby most prohlásilo kulturní památkou, v březnu. Ve správním řízení pak mostu na trati Tábor – Písek tento status udělilo. Proti rozhodnutí ale podala Správa železnic rozklad, který nyní Zaorálek zamítl.

„Ministr kultury shledal, že ministerstvo kultury shromáždilo všechny potřebné podklady a dospělo k závěru, že jde o hodnotný železniční ocelový příhradový most z konce 19. století. Je vůbec prvním železničním mostem v českých zemích, který se postavil bez lešení, pouze letmou montáží," uvedla Ivana Awwadová z tiskového oddělení ministerstva kultury. Rozhodnutí je pravomocné.

Nevyhovující stav původní ocelové konstrukce

Železniční most přes Vltavu se stavěl v letech 1886 až 1889, funguje od 20. listopadu 1889. Ve své době byl druhým nejvyšším mostem v Rakousku, za mostem Trisana v Alpách vysokým 87 metrů. Červená nad Vltavou patřila v 50. letech 20. století k turistickým tahákům, zdejší letovisko se ale zatopilo při vzniku orlické přehrady. Kvůli jejímu napuštění se musel na výše položené místo přestěhovat tamní románský kostel.

Správa železnic chtěla most zbourat kvůli nevyhovujícímu stavu původní ocelové konstrukce z roku 1889. To ale teď nebude možné „Když je most chráněný jako kulturní památka, musela by se nejdřív památková ochrana zrušit, aby se most mohl zbourat," řekl ředitel českobudějovických památkářů Daniel Šnejd.

Podle ministerstva status kulturní památky nebrání tomu, aby se trať na mostu modernizovala. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se ale obává, zda bude mít ministerstvo kultury dost peněz na to, aby se o most staralo. „Musí se o něj postarat. Obávám se, že při nákladech, které jsou s tím spojené, se budeme dívat na most, který bude chátrat. Pokud má ministerstvo stovky milionů, aby se mostu věnovalo, je to pro Jihočeský kraj dobrá zpráva, když praktické využití mostu je velmi limitováno, protože pozemky kolem jsou v soukromém vlastnictví a vlastník nedeklaruje, že by nechal využít most pro cyklotrasu," řekl Kuba.

Stavba nového mostu

Kvůli špatnému stavu na trati například nelze využít některé typy vlaků a nejvyšší možná rychlost je 30 kilometrů v hodině. Původní most 280,2 metru dlouhý, 69,5 metru vysoký a vážící 940 tun se přitom zatím moc neopravoval. Při stavbě orlické přehrady se jen zesílily části zatopených pilířů a drobné opravy přišly v 70. a 80. letech minulého století. 

Nový most přes Orlík na Písecku postaví za 543 milionů Metrostav

Nový železniční most přes Orlík u Červené nad Vltavou na Písecku postaví firma Metrostav. Odstraní také dosavadní most. Zvítězila v tendru, kdy nejvyšší možná cena byla 543,9 milionu korun bez DPH. Metrostav nabídl 543,6 milionu. Práce začnou v...

Několik metrů severně od původního historického mostu tak vznikne most nový. Mluvčí SŽ Radka Pistoriusová potvrdila, že Správa železnic bude v přípravě stavby nového mostu pokračovat. S rozpětím oblouku 156 metrů bude jedním z největších v Česku, dlouhý bude 316,3 metru. Most by za 543,6 milionu korun měla postavit firma Metrostav.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vlastní dílo, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky most, Orlík, Písecko, kulturní památka, ministr kultury, okres Písek, Vodní nádrž Orlík, Správa železniční dopravní cesty, Lubomír Zaorálek, železniční most, Ministerstvo kultury České republiky, Červená, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most přes Orlík na Písecku je kulturní památkou, rozhodl ministr kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.