Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Největší jihočeský producent už chystá prodej vánočních stromků. První si lidé odnesou začátkem prosince

PR článek

Vánoce jsou za dveřmi a se svátky přichází i každoroční pořízování vánočního stromečku. V Českých Budějovicích je jedním z nejoblíbenějších prodejců již tradičně Martin Lang, na jehož vánoční stromky se lidé těší i v Písku, Benešově a Žďáru. Letos se lidé mohou těšit na výběr ze šesti druhů a s koupí vánočního stromečku by rozhodně neměli otálet.

Dříve oblíbený smrk dnes nahrazuje jedle

Stromky od Martina Langa jsou s Vánocemi na jihu Čech spojeny už patnáct let. „V jižních Čechách jsme největším producentem vánočních stromků. Máme 60 hektarů produkčních ploch a stále se rozvíjíme,” říká zkušený lesní hospodář. Za tu dobu už zažil nejrůznější trendy. Například před deseti patnácti lety se dle jeho slov nejvíce prodával smrk stříbrný, který však následně nahradila jedle kavkazská. „Zájem o smrk stříbrný klesá, zatímco jedle kavkazská dnes tvoří zhruba 70 procent prodaných vánočních stromků,” přibližuje Martin Lang. 

Prodejní místa (od 1. do 23. prosince):
České Budějovice
– Zavadilka – v Hájovně u firmy Lesy a rybníky města ČB
Písek – obchodní zóna, naproti Albertu
Žďár – na okraji obce – č.p. 55
Benešov – pivovar Ferdinand

Otevírací doba vždy od 9 do 18 hodin, v Českých Budějovicích od 9 do 17 hodin.

Jedním z faktorů podle něj je, že se mnoha lidem nechce zdobit stromek, který píchá. „Jedle je populární i svou estetikou, barvou a trvanlivostí, byť ta není o tolik jiná než u smrku. Vždy záleží na tom, jak se zákazník o strom stará. Znám lidi, kteří stromek rosí, neustále mu mění vodu a tak dále,“ říká prodejce.

V posledních letech se také zdá, že se k živým stromům vrací lidé, kteří nějaký čas upřednostňovali jejich umělou alternativu. „Prostě je láká klasika. Přece jen strom voní, dokonale navozuje vánoční atmosféru,“ usmívá se pěstitel ze Žďáru.

Kvůli narůstajícím nákladům se letos ceny podle Langa vánočních stromků mírně zvednou. „Oproti zvyšující se inflaci, růstu platů a dalších nákladů však jde o naprosto minimální zvýšení,” říká prodejce. „Snažíme se pro zákazníky udržet cenu co nejpříznivější,” dodává.

Zákazníci budou mít letos na výběr opět ze třech druhů smrků, dvou druhů borovic a jedle? „Vánoční strom u nás lidé pořídí od 250 do 1000 korun. U horní hranice se pohybuje třeba jedle kavkazská ve velikosti od dvou a půl metru do čtyřech metrů, což už je skutečně velký strom,“ popisuje Martin Lang.

Dřívější nákup znamená širší výběr

První vánoční stromky půjdou do prodeje hned začátkem prosince. „Z počátku mají lidé opravdu široký výběr a mohou si vybrat stromek i s velmi specifickými nároky. Kdo naopak počká s koupí na později, bude mít o Vánocích stromek čerstvější,” říká prodejce s tím, že při správné péči nemusí strom opadat až do začátku února. „I bez údržby vydrží například jedle klidně do poloviny ledna,” dodává Martin Lang. 

Podle největšího jihočeského producenta se lidé letos nemusí bát, že by vánoční stromky došly. „Průběžně dořezáváme a doplňujeme stromky do prodeje. Aktuality mohou zákazníci sledovat na našem Facebooku či webových stránkách vysvětluje Martin Lang. „Samozřejmě zákazníkům se vším rádi poradíme i na místě. Na všechny se opět po roce už velmi těšíme,“ dodává na závěr.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vánoční stromky, Martin Lang, prodej vánočních stromů, Písek, Benešov, žďár, vánoční stromek, producent, Vánoce, České Budějovice, jedle, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší jihočeský producent už chystá prodej vánočních stromků. První si lidé odnesou začátkem prosince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.