Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od Šumavy po Krkonoše a Jeseníky napadne až 15 centimetrů sněhu

V pásu od Šumavy přes Vysočinu po Krkonoše a Jeseníky může během neděle napadnout až deset centimetrů sněhu, na horách až 15 centimetrů. Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě nebo zásobování, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Později odpoledne bude podle něj sněžení od jihozápadu ustávat.

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí v neděli mezi 06:00 a 20:00 pro Jihočeský a Pardubický kraj, Vysočinu, většinu Královéhradeckého a Olomouckého kraje, jihovýchodní část středních Čech, sever Jihomoravského kraje a západní polovinu Moravskoslezského kraje. Mokrý sníh může způsobit škody na stromech a elektrickém vedení, varovali meteorologové.

ČHMÚ doporučuje řidičům opatrnou jízdu. „Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku," uvedl. Na horách by lidé měli dodržovat pokyny Horské služby.

V pátek platila výstraha před sněhem v jihovýchodní polovině Česka včetně nížin. ČHMÚ varoval, že zejména v nižších polohách bude sníh rychle odtávat a za mrazu může na mokrých vozovkách v noci na dnešek vznikat náledí nebo zmrazky. Sjízdnost se v pátek odpoledne zhoršila v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, v Orlických horách nebo ve vyšších polohách Královéhradeckého a Olomouckého kraje. Na Vysočině se kvůli prvnímu sněžení stalo na 40 nehod, obešly se bez zranění. V Pardubickém kraji měli hasiči kvůli počasí do páteční půlnoci 13 výjezdů na Svitavsku a 18 na Orlickoústecku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČHMÚ, Český hydrometeorologický ústav, počasí, předpověď, zima, sníh, Šumava, Krkonoše, Jeseníky, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od Šumavy po Krkonoše a Jeseníky napadne až 15 centimetrů sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.