Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyšetřovatel požárů? Slovy klasika – lepší práci jsem neměl

PR článek

Co si pod těmi to slovy představit? Když někdo slyší slovo hasič, často si představí hrdinu, který zachraňuje životy malých dětí, zvířátka a podobně. Ale kdo je to vyšetřovatel? Ti už tak často vidět nejsou. Víte, že jsou to hasiči, ale co je jejich náplní práce, to ví málokdo. Můžu si je jako normální občan představit také jako hrdiny stojící za uznání společnosti? Já si myslím, že ano. Ale posuďte sami. Vše o hasičských vyšetřovatelích poví jeden z nich – Jaromír Horálek.

Kdo to vlastně je? Kdo je ten, kdo vyjíždí na místo požáru ve stejných limitech jako ostatní hasiči? Kdo je ten, kdo na požářišti často zůstává sám po uhašení požáru? Kdo je ten, kdo musí znát kromě hasičského řemesla i spoustu dalších odborností fyzikou počínaje, přes elektrotechniku, chemii, právní předpisy a psychologii konče? A tyto všechny znalosti uplatnit v pravý čas a na místě, kde je situace nepřehledná, kde je mnoho nástrah ohrožujících jeho zdraví? Kde si často musí v těchto podmínkách pomoci sám? Ten, kdo je psychicky i fyzicky kolikrát unavený, špinavý a závislý pouze sám na sobě a tom, co se dosud naučil?

Tak tohle všechno je vyšetřovatel příčin vzniku požárů. A abychom jeho činnost, kterou jsem v titulku vyjádřil slovy klasika citací z filmu Železná srdce - „lepší práci jsem neměl“, trochu přiblížil, tak o tom je tento článek.

A teď trochu stroze tak, jak je to napsáno v předpisech, kterými se každý vyšetřovatel musí řídit a které musí ctít. Vyšetřování požárů je součástí výkonu státního požárního dozoru, který provádí Hasičský záchranný sbor kraje v souladu s ustanoveními zákona o požární ochraně.

O co tedy ve skutečnosti při tom vyšetřování požárů jde? Vyšetřovatel požárů se na místo požáru zpravidla dostavuje s jednotkou požární ochrany. Na místě není jeho úkolem bezprostřední zdolávání požáru nebo záchrana osob atd., ale v prvé řadě samotné pozorování požáru, komunikace s poškozenými, se svědky a dalšími osobami přítomnými u požářiště tak, aby si o této události udělal určitý úsudek. Situace je často nepřehledná, plná emocí, pocitů a to vše probíhá někdy ve velmi chaotickém prostředí, kdy pouze hasiči a další složky IZS vědí přesně co dělat. Ostatní často jednají pod vlivem stresu, a jak jsem uvedl i emocí, čemuž se samozřejmě nelze divit. A v tomto prostředí vyšetřovatel musí získat relevantní informace potřebné k zjištění pravé příčiny požáru, zdroje zapálení, možných svědků, pachatelů atd.

Samozřejmě nesmíme zapomenout to, že tato činnost musí být dokumentována. Vyšetřovatel se pohybuje v prostředí plném nástrah možného zakopnutí, propadnutí konstrukcemi, pádu konstrukcí apod., kdy má zodpovědnost za zjištění všech skutečností souvisejících se vznikem požáru a musí dávat pozor i sám na sebe, na své zdraví. K tomuto účelu je vybaven jako každý hasič standardními ochrannými prostředky typu zásahový kabát, kalhoty z nehořlavých materiálů, zásahovou obuví, přilbou a ochranou dýchacích cest podle typu ohrožení zplodinami hoření. A teď si člověk neznalý prostředí musí dále uvědomit, že tato práce probíhá často ve špatných světelných podmínkách, za hluku, v noci apod. Takž na jednoho je toho opravdu moc.

A v tomto všem s veškerým vybavením pro svou ochranu pro to, aby se dal požár zadokumentovat, tzn. s fotoaparátem nebo kamerou v ruce, se světlem v druhé, s poznámkovým blokem na zaznamenání detailů se pohybuje vyšetřovatel. Asi si říkáte, jak to jen stihne vše najednou? Musí. Je to tedy hlavně o výcviku, o zkušenostech, o tom, co se dopředu naučil a co teď použije v praxi. Ale to není zdaleka vše. O tomto všem na požářišti musí ještě dokonale a přesně přemýšlet, aby dokázal zjistit příčinu vzniku požáru. A další věc. Příčina vzniku požáru se většinou nedá zjistit hned takto rychle. Tedy ještě při provádění hasebních prací. Standardní doba do lokalizace požáru je řekněme 30 minut až 3 hodiny. (pozn. lokalizace je okamžik, kdy požár se již dál nešíří, je pod kontrolou zasahujících hasičů a ti jsou na požářišti v dostatečném množství) Ale co potom? Po uhašení požáru je požářiště předáno k dalšímu šetření vyšetřovatelům HZS a Policii ČR a nastává ta správná doba pro ještě detailnější ohledání požářiště, zajištění stop apod.

Asi si říkáte, že samotný jeden vyšetřovatel to vše stihnout nemůže. Máte pravdu. V situaci, kdy je případ složitý, je potřeba využít možností dalších složek, které spolupracují na vyšetřování. V prvé řadě je to Policie ČR, která svou nemalou měrou přispívá k šetření. Velmi často využíváme její speciální složky, kterými jsou kynologická služba se psy vycvičenými na hledání akcelerantů hoření na požářišti, a dále odbor kriminalistických a technických expertiz, kde jsou využíváni převážně odborníci z řad chemiků, elektrotechniků, mechanoskopů apod. Tito odborníci s hasičskými vyšetřovateli spolupracují na odběru stop z požářiště a následně jejich vyhodnocení.

Dále nesmíme opomenout i pomoc tzv. „tupounů“. Ne, nelekejte se, není to nic hanlivého, jen takto slangově označujeme kolegy z Technického ústavu požární ochrany, kteří s námi v mnoha případech konzultují naše případy a následně i provádějí šetření. Jsou to vynikající specialisté, kteří jsou určeni na pomoc nejenom nám v Jihočeském kraji, ale v celé České republice. A právě jejich zkušenosti z mnoha událostí ve všech možných oborech jsou přínosné pro šetření.

Na svém pracovišti disponují dalšími technickými prostředky, které mohou přispět k šetření. A popsat všechny jejich možnosti je na samostatný článek. Při šetření požárů, u kterých škody dosahují milionových částek nebo došlo k usmrcení osob, jsou k šetření přizváni i další odborníci z řad HZS, kteří se specializují na stavební prevenci (důležité pro popis budov, požárně bezpečnostních zařízení …) a odborníci na kontrolní činnost, kteří jsou pověřeni zjištěním stavu objektů před požárem a kteří hledají možné souvislosti s činností převážně zaměstnanců a dalších osob před vznikem požáru.

A teď zpět k šetření. Zatím máme událost zadokumentovanou a zajištěny stopy. V této fázi, kdy jsou zadokumentovány všechny relevantní okolnosti související se vznikem požáru, všechny stopy a vzorky, prostě udělány všechny neopakovatelné úkoly, které již v budoucnu nebude moci učinit, vyšetřovatel požářiště opouští.

Stopy vzorky jsou odeslány k jejich vyhodnocení do zmiňovaných znaleckých ústavů TÚPO, OKTE. A probíhá další šetření události spojené s dalšími výslechy osob, které by mohly být důležité pro popis události.

Všechny zjištěné skutečnosti musí být dále popsány ve spisovém materiálu, jehož základem je tzv. odborné vyjádření. V tomto dokumentu je popsáno vše o požáru. Kdy, kde, komu vzniknul, jak se šířil, koho všeho ohrozil, jaké škody napáchal, kdo byl ohrožen na zdraví atd. Těch detailů je opravdu hodně. A v neposlední řadě se požár zatřídí do určité kategorie, popíše jeho přesná příčina a vyhodnotí se odpovědnosti za jeho vznik. To vše je velmi důležité, protože jednotlivá porušení mohou být sankcionována v přestupkové nebo dokonce i trestním řízení.

A co říci závěrem? Snad jen to, že tak jako hasič zachraňuje životy lidí při požárech, tak vyšetřovatel se snaží svou prací přispět k tomu samému. Akorát tak, aby k té záchraně muselo dojít, až když už není zbytí. Svou prací přispívá k tomu, aby požár příště už nenastal. A když už nastane, aby jeho průběh a negativní působení na naše životy byl co nejmenší.

No prostě – lepší práci jsem neměl.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hasiči, vyšetřovatel, požár, Hasičský záchranný sbor, zdraví, požární ochrana, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetřovatel požárů? Slovy klasika – lepší práci jsem neměl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.