Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mokré oblečení ho ve studené vodě táhlo dolů. Policista s kolegou vytáhli z řeky ženu a dítě

Dva policisté a studenti rybářské školy minulý týden zachraňovali ve studené vodě a navíc v naprosté tmě topící se ženu a dítě. Skupinka spolupracovala při jejich vytažení na břeh i následné resuscitaci malého dítěte. Ředitel jihočeské policie Luděk Procházka dnes všechny ocenil. Ženu vyšetřovatelé obvinili z pokusu o vraždu a nyní je ve vazbě. Policista Jan Srb popsal pro Budějckou Drbnu událost, která se stala na okraji Vodňan na Strakonicku.

K záchraně dvou lidských životů přispěly i některé šťastné náhody. V první řadě to byla ale hlavně všímavost studentů rybářské školy, kteří viděli na mostě prázdný kočárek. To upoutalo jejich pozornost a o chvíli později už volali policii kvůli dvěma topícím se osobám. 

Jako první dorazili k řece Blanici Jan Srb a František Tlapa. „My jsme shodou okolností byli nedaleko od tohoto místa a dostali jsme se tam během pár vteřin. Na konci mostu na nás mávali studenti. Dovedli nás pod most, kde jsme skočili do vody,“ popisuje Jan Srb

V tu chvíli nad ničím nepřemýšlíte

Most je podle něj na konci zástavby, takže v lokalitě chybí osvětlení. Tma ale nebyla jedinou komplikací. „Měli jsme baterku, a zároveň nám se svícením pomáhali studenti. Já plaval pro ženu a kolega pro dítě. Voda byla dost studená, cítil jsem takový pocit sevření a musel jsem se hodně snažit, abych doplaval zpátky. Skočil jsem tam v oblečení a botách, což mě pak táhlo dolů,“ uvádí policista. 

Jestli byl v řece silný proud, to už si nepamatuje. Stejně tak nedokáže přesně říct, jak dlouho celá akce trvala. „Mohlo to být něco mezi půl minutou až minutu,“ odhaduje. Když se podařilo obě osoby vytáhnout, začali policisté s resuscitací dítěte. Studenti jim ve tmě dál svítili a společně několik minut čekali na příjezd záchranářů a hasičů. 

Ženy a dítěte v řece si všimli studenti. Poté pomáhali policistům s jejich záchranou

Díky studentům rybářské školy včera policisté zachránili ženu a dítě. Chlapci si všimli prázdného kočárku u řeky ve Vodňanech a později pomáhali při záchranné akci policistům a hasičům. Dítě ve vážném stavu transportoval vrtulník do jedné z...

„Náročné to bylo mimo jiné kvůli tomu, že šlo o malé dítě. Sám mám doma malé dítě a v tu chvíli to pro mě jako pro otce nebylo snadné,“ přiznává policista. Dítě bylo ve vážném stavu a vrtulník ho transportoval do jedné z pražských nemocnic. 

Srb pochválil přístup studentů, klíčové podle něj bylo, že zavolali policii co nejdříve. Právě rychlé zavolání pomoci je podle něj v podobných případech nejdůležitější. 

Skupinka zachránců, které ocenil ředitel jihočeské policie Luděk Procházka. Foto: Policie ČR

Ženu i dítě se nakonec podařilo zachránit. „V tu chvíli nad ničím moc nepřemýšlíte, snažíte se jen pomoci. To, že se záchrana povede, je pak největší odměna,“ dodává Srb. Ten si převzal ocenění se svým kolegou i skupinkou studentů.

Policie potvrdila, že je žena obviněna z pokusu o vraždu. Nyní se nachází ve vazbě.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, Vodňany, řeka, blanice, žena, dítě, zachránci, studenti, Jan Srb, Luděk Procházka, okres Strakonice, Drbna.cz, Policie České republiky, Blanice (přítok Otavy)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mokré oblečení ho ve studené vodě táhlo dolů. Policista s kolegou vytáhli z řeky ženu a dítě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.