Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranáři na Lipně měli letos méně zásahů. Vyjížděli ke srážce plachetnic nebo tonoucímu koni

Lipenští záchranáři měli letos méně zásahů než v loňském roce. Důvodem je menší počet turistů, kteří u přehrady trávili volno, ale i počasí, které nebylo tak proměnlivé. Mají za sebou ale několik ojedinělých případů. Jedním z nich byla záchrana koně, který se propadl do ledu.

Lipenští záchranáři vyjíždějí nejčastěji při náhlé změně počasí k nezkušeným turistům a rybářům. „Máme za celou sezónu zhruba 75 zásahů, což je oproti loňskému roku o dvacet procent méně než loni,“ uvedl Milan Bukáček, náčelník Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Českém Krumlově. 

Zhruba pětinový pokles vysvětlují tím, že u přehrady letos trávilo dovolenou o něco méně turistů než v předchozím roce. Dalším důvodem je podle Bukáčka právě počasí, které bylo méně proměnlivé. „Přes letní sezónu nebouřilo tak často, jak tu bylo zvykem v předešlých letech,“ vysvětlil.

Tragický konec měl letos pouze jeden incident, při kterém se v Lipně utopil člověk. V loňském roce to byli lidé tři. Oproti předešlým sezónám pomáhali záchranáři u dvou srážek plachetnic, což se v minulosti nikdy nestalo. Náročná a mediálně velice sledovaná byla lednová záchrana koně, který vběhl na led a propadl se. Lipenští záchranáři nepomáhají ale pouze těm, kteří mají problémy přímo v jezeře, ale také v lipenských obcích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky Lipno, záchranáři, pomoc, záchrana, Vodní nádrž Lipno, Český červený kříž, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři na Lipně měli letos méně zásahů. Vyjížděli ke srážce plachetnic nebo tonoucímu koni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.