Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silvestry se nesou ve znamení zranění pyrotechnikou. Na vině bývá špatná manipulace

Stačí pár vteřin neopatrnosti a člověku se život převrátí vzhůru nohama. Řeč je o zacházení s pyrotechnikou, která je především o Silvestru příčinou mnoha výjezdů složek integrovaného záchranného systému. Experimentování s účinky zábavní pyrotechniky přitom může vést k rozsáhlým škodám a těžkám zraněním, varují policisté.

Ať už jde o rachejtle, petardy nebo kompaktní zábavní pyrotechniku, rozvážnost by měla přijít již při jejím nákupu. Ten by se měl odehrát v dobře vybraných prodejnách, kde je možné získat rady a doporučení specializovaných obchodníků, kteří mají o prodávaných výrobcích povědomí. Vybírat je možné ze čtyř kategorií, jež pyrotechniku rozdělují podle úrovně bezpečnosti při používání.

Produkty kategorie F1, do níž patří například i výrobky, které je možné využít uvnitř obytných budov, jsou málo nebezpečné a je možné je prodat osobám starším patnácti let. V kategorii F2 jsou zařazeny málo nebezpečné výrobky prodejné lidem nad osmnáct let. Bezpečná vzdálenost činí minimálně osm metrů a výrobky jsou určeny pouze pro venkovní použití na omezených plochách.

Kategorie F3 již představuje středně velké nebezpečí a neměla by se dostat do rukou lidem mladším jednadvaceti let. Velké nebezpečí je potřeba čekat od výrobků kategorie F4. „Používat je mohou pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky, které vydává Český báňský úřad, jako správní orgán v oblasti výbušnin," ujasnila mluvčí policistů Hana Rubášová.

Postupujte podle návodu

Nejčastější příčinou zranění bývá špatná manipulace s výrobky a nedodržování postupu a odstupu od pyrotechniky uvedeného v návodu. Policisté varují také před experimentováním se zakoupenými výrobky. Doplňování pyrotechniky o další komponenty za účelem zesílení efektu může vést k velmi těžkým zraněním i škodám na majetku. „Zkontrolujte, zda zábavní pyrotechnika prošla řádným testováním bezpečnosti, jestli splňuje veškeré stanovené technické požadavky a obsahuje úplný návod k používání v češtině,“ upozornila Rubášová.

K silvestrovským zraněním způsobeným pyrotechnikou vyjíždějí jihomoravští záchranáři každoročně. Výjimkou nebývají devastující zranění rukou ani poranění obličeje. Ačkoli loňský závěr roku byl pro záchranáře klidnější než v letech předchozích, museli po výbuchu pyrotechniky ošetřit dvě osoby. „V jednom případě šlo o výbuch petardy, která explodovala mladému muži v dlani a způsobila mu tržné rány a drobné popáleniny na dvou prstech, v druhém případě zranila muže na Blanensku rachejtle, která mu zasáhla obličej a způsobila mu drobné tržné rány v obličeji," uvedla mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Silvestrovské oslavy budou hlídat také jihomoravští policisté. Hlídky posílí zejména na rizikových místech v centru města Brna a dalších větších městech kraje. „Náměstí Svobody v Brně bude od zítřejších 23:00 uzavřeno pro veškerou dopravu i ze směrů od Rašínovy a Masarykovy ulice. Do opatření se zapojí také dopravní policisté, kteří si posvítí na podnapilé řidiče," řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Greyerbaby/Pixabay.com

Štítky silvestr, pyrotechnika, poranění, policie, zdravotníci, úraz, zábavní pyrotechnika, Brno, Pavel Šváb, Český báňský úřad

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Silvestry se nesou ve znamení zranění pyrotechnikou. Na vině bývá špatná manipulace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.