Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Původní Hýlačka u Tábora byla nejstarší dřevěná rozhledna v Česku

Dřevěná rozhledna Hýlačka nedaleko Tábora patřila až do ničivého požáru v první den roku 2012 k nejznámějším stavbám svého druhu v České republice. Věž ve tvaru husitské hlásky, postavená podle projektu Theodora Petříka za tehdejších 45.000 korun a otevřená 4. července 1920, se zprvu jmenovala Svoboda, teprve později dostala název podle kopce, na kterém stojí. Za druhé světové války ji zabrali Němci a zřídili na ní leteckou pozorovatelnu. Za socialismu ji užíval Svazarm, který v ní měl radiostanici.

Návratu do rukou Klubu českých turistů (KČT), který stál za jejím vybudováním, se Hýlačka dočkala až po listopadu 1989, turistická organizace ji také zrenovovala. Stého výročí otevření se však rozhledna, v roce 1995 prohlášená za kulturní památku, už nedočkala. Před deseti lety, 1. ledna 2012, 18 metrů vysokou stavbu zničil oheň, po jehož uhašení zbyla na místě jen kamenná podezdívka. Přesnou příčinu neštěstí se přitom nikdy nepodařilo odhalit.

Klub českých turistů v Táboře, kterému Hýlačka patřila, ale brzy po požáru zahájil kroky k výstavbě nové rozhledny. Práce na ní zabraly zhruba tři roky. Obnovená vyhlídková stavba se otevřela návštěvníkům 1. srpna 2015, původní dřevěnou konstrukci rozhledny ovšem nahradila ocelová. Na vrchol nové Hýlačky dnes vede 136 schodů a z jejího ochozu je možné vidět široké okolí Táborska. Náklady na stavbu nové rozhledny činily téměř osm milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, rekreace, stavby, 1. ledna, Tábor, Hýlačka, rozhledna, Česko, druhá světová válka, Svazarm, Klub českých turistů, Sametová revoluce

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Původní Hýlačka u Tábora byla nejstarší dřevěná rozhledna v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.