Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Izolace i karanténa se kvůli omikronu zkracuje na pět dní

Izolace lidí, kteří se nakazili koronavirem, stejně jako karanténa jejich blízkých kontaktů se podle nového metodického pokynu ode dneška zkracuje na pět kalendářních dní, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Dosud trvala izolace 14 dní a karanténu mohli lidé bez příznaků ukončit po sedmi dnech negativním PCR testem. Lidem s příznaky hygienici izolaci ukončí dva dny po jejich odeznění. Tento týden ještě nemusí do karantény lidé po očkování nebo prodělání nemoci v posledních 180 dnech, od pondělí 17. ledna se to změní.

Zkrácením karantény ministerstvo zdravotnictví reaguje na nástup varianty koronaviru omikron, která začíná v Česku převládat. Omikron je sice mnohem nakažlivější, proti předchozím variantám má ale kratší inkubační dobu. Příznaky u něj také nastupují dříve než předchozí verzi covidu.

Dalším důvodem je obava z toho, aby kvůli velkému počtu nakažených nechyběli pracovníci v klíčových oblastech nutných pro chod společnosti. Pro vybrané profese proto stát počítá s takzvanou pracovní karanténou, během níž by za zpřísněných podmínek mohli pracovat i ti, kterým by při preventivním testování v zaměstnání vyšel pozitivní antigenní samotest.

Zkrácení karantén a zejména izolací na pět dní bez jejich ukončení negativním testem ale někteří odborníci kritizují. Po skončení pětidenní izolace či karantény je podle pokynu hygieny doporučeno dalších pět dní nosit respirátor. Lidem, kteří už jsou nyní kvůli covidu v karanténě či izolaci, se po dnešní změně pravidel na pět dní nezkrátí.

Ve školách bude od 17. ledna jednou týdně antigenní test na covid

Ve školách bude od 17. ledna testování na nemoc covid-19 jednou týdně antigenním testem. Novinářům to dnes při návštěvě Fakultní nemocnice Brno řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V případě pozitivity bude následovat PCR test....

Kvůli omikronu se v Česku od začátku nového roku víc testuje. Minulé pondělí začalo testování ve školách dvakrát týdně, a to včetně žáků i zaměstnanců, kteří jsou očkovaní nebo nemoc prodělali. Od 17. ledna se budou testovat až na výjimky všichni zaměstnanci dvakrát týdně antigenními samotesty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky izolace, karanténa, koronavirus, omikron, nemoc, COVID-19, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Izolace i karanténa se kvůli omikronu zkracuje na pět dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.