Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třeboň letos investuje 220 milionů. Jednou z hlavních investic bude nová čistírna odpadních vod a kanalizace

Třeboň bude letos hospodařit se schodkovým rozpočtem. Příjmy město plánuje 388,4 milionu korun, výdaje 504,1 milionu, schodek 115,7 milionu bude krýt z prostředků minulých let. Město letos investuje 220 milionů, jednou z hlavních investic bude nová čistírna odpadních vod a kanalizace v místní části Branná, peníze dá radnice i na opravy ulic či aktivity u rybníka Svět. Rozpočet dnes schválili zastupitelé.

Slatinné lázně Třeboň, jež patří pod město, dokončí na podzim saunový svět za 95 milionů korun bez DPH. Zaplatí je z vlastních peněz, řekl starosta města Jan Váňa (ODS), který je i jedním z jednatelů lázní.

Pro rozpočet hlasovalo 19 z 23 přítomných zastupitelů, čtyři se zdrželi. „Kapitálové výdaje převýšily běžné výdaje, což je dobrá zpráva pro všechny, protože jsou to výdaje do rozvoje města," řekl starosta. Na kapitálové výdaje schválilo město sumu 277 milionů korun. Je to včetně peněz do fondů, jako je třeba lázeňský investiční fond, kam lázně odvádějí asi tři procenta z obratu, měsíčně asi milion korun. Bez financí do fondů jsou kapitálové výdaje 220 milionů.

„Co se týká významných investic, poměrně hodně jich přechází z loňského roku. Jsou to ty větší jako nová čistírna odpadních vod a kanalizace v Branné," řekl starosta. Jde o stavby za 94 milionů korun, hotové by měly být na konci léta. V místní části Branná, kde žije asi 180 lidí, plánovala Třeboň čistírnu a kanalizaci již v roce 2010, přednost ale tehdy dostala menší obec Stará Hlína. Druhou velkou investicí budou opravy ulic, dohromady za 35 milionů. Město postaví i několik stezek a cyklostezek za 17,5 milionu, v Pražské ulici, na hrázi rybníka Svět a z Nové Hlíny do Staré Hlíny. V turistické zóně u rybníka Svět vznikne park sportovních aktivit za zhruba 20 milionů.

Kvůli inflaci a všeobecně rostoucím nákladům drží město pro zřizované organizace rezervu tři miliony korun v běžných výdajích. Na investice si nechalo desetimilionovou rezervu, protože není jisté, jaké ceny nabídnou dodavatelé staveb. Energie nakupuje Třeboň na burze, už koupila i plyn na první čtvrtletí roku 2023.

Opoziční zastupitel Jiří Vopátek (Zelení) kritizoval, že meziročně vzrostly běžné výdaje o více než 15 milionů. V investicích mu chybí peníze na opravu Vodárenské ulice. „Ale chápu, že je velmi dlouhá, velmi komplikovaná. Nemůžu se ale smířit s tím, že jsou odpady populisticky zadarmo, je to výpadek přes čtyři miliony korun," řekl Vopátek. Podle Váni běžné výdaje pro loňský rok město "krotilo" kvůli obavám z pandemie. Bývalý místostarosta Zdeněk Mráz z opoziční ČSSD ocenil, že po letech, kdy se investovalo do lázní, půjdou teď peníze do staveb ve vnitřním městě a místních částech.

V roce 2021 hospodařilo město, kde žije přes 8200 lidí, také se schodkovým rozpočtem. Příjmy byly 339,9 milionu, výdaje 452,7 milionu, schodek 112,8 milionu. Vyplývá to z informací na webu města.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Třeboň, 2022, investice, kanalizace, čistírna odpadních vod, Svět (rybník), Branná, Jan Váňa, ODS, Zdeněk Mráz, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboň letos investuje 220 milionů. Jednou z hlavních investic bude nová čistírna odpadních vod a kanalizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.