Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Víkend v Česku bude hodně větrný. Meteorologové vydali výstrahu

Silný vítr zůstane v Česku i o víkendu. Nejvíce bude foukat v neděli, kdy může vítr dosáhnout v nárazech rychlosti mezi 70 až 110 kilometry v hodině a na horách i 130 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. Informace zveřejnil Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ).

V sobotu dopoledne zesílí podle meteorologů vítr nejprve na západě Čech a postupně i na ostatním území s výjimkou východu. Místy budou jeho nárazy kolem 80 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů v hodině. V neděli bude vítr ještě silnější a bude již na celém území České republiky, přičemž nejvyšší hodnoty nárazů meteorologové očekávají v neděli v dopoledních a odpoledních hodinách. K večeru bude vítr zvolna slábnout, uvedli.

Pro Jihočeský kraj platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Vítr může poškodit stromy, lesní porosty a může způsobit také menší škody na budovách. „Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou také komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Lidé by měli také dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách doporučujeme omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové.

Pro Ústecký, Liberecký, Středočeský, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský kraj, Prahu a část Olomouckého kraje a Vysočiny vyhlásili meteorologové upozornění s vysokým stupněm nebezpečí velmi silného větru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS

Štítky ČHMÚ, Český hydrometeorologický ústav, počasí, předpověď, výstraha, vítr, Česko, vichřice, Jihočeský kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend v Česku bude hodně větrný. Meteorologové vydali výstrahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.