Počasí dnes13 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kraj chce pokutovat lékaře, kteří odmítají sloužit na dětské pohotovosti. Problémy už se nebudou opakovat, slibuje hejtman

Už delší dobu se České Budějovice potýkají s problémy ohledně dětské pohotovosti v nemocnici. Vše vyvrcholilo na přelomu roku, kdy se častěji objevovaly zprávy o nedostatku lékařů, kteří by byli ochotni služby na pohotovosti sloužit. Situaci začal řešit kraj, který se podle hejtmana Martina Kuby (ODS) domluvil na lepších podmínkách s pojišťovnou a uvažuje také o tom, že by lékaře, kteří se dlouhodobě na službách nepodílejí, pokutoval.

„Ve dnech 30. a 31. prosince 2021 od 17:00 do 22:00 a 1. a 2. ledna 2022 od 9:00 do 21:00 není ze strany praktických lékařů pro děti a dorost z okresu České Budějovice zajištěna ordinace dětské lékařské pohotovostní služby. Opětovně a již po několikáté se nepodařilo tuto službu ambulantními lékaři obsadit,“ tato zpráva se zejména na konci loňského roku objevovala na webu českobudějovické nemocnice čím dál častěji. V případě, že rodiče potřebovali o víkendech nebo ve večerních hodinách lékařskou pomoc pro své dítě, museli oslovit jejich praktického lékaře. V nemocnici je totiž ošetřili jen v naprosto nutných případech.

Dětská pohotovost v nemocnici nebude tři dny fungovat. Nejsou obvodní lékaři

Přes následující víkend nebude v českobudějovické nemocnici fungovat dětská pohotovost. Opakovaně se totiž nedaří službu obsadit ambulantními lékaři. Rodiče tak mají pro své děti v případě potřeby využít jejich praktického lékaře.

Zpráva vyvolávala mnoho negativních reakcí a lidé se zlobili na vedení nemocnice, vedení kraje, ale i na lékaře, kteří se odmítají na službách podílet. Kdo je ale za tento stav zodpovědný?

Nemocnice se k celé situaci odmítla vyjádřit. „Tuto problematiku nyní nebudeme komunikovat,“ uvedla na dotaz redakce mluvčí nemocnice Iva Nováková. Podle dřívějších vyjádření ale nemá možnosti, jak lékaře k službám „donutit“. Na pohotovosti mají totiž sloužit zejména soukromí praktičtí lékaři, kteří nejsou zaměstnanci nemocnice.

Na celý problém jsme se ptali i Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Předsedkyně Alena Šebková ale na dotazy ani po opakovaných výzvách nereagovala.

Situaci by tedy mohl vyřešit kraj. I přestože dříve upozorňoval, že není v pozici, kdy by mohl soukromým praktickým lékařům služby na pohotovosti nařídit, vyzval hejtman Martin Kuba (ODS) všechny praktické lékaře na Českobudějovicku ke společnému jednání.

„Bohužel přišli v naprosté většině zase jen ti, kteří se na zajištění pohotovosti podílí. Dohodli jsme se na dalším vylepšení zázemí pro jejich služby v nemocnici a zvýšení hodinové sazby za pohotovostní službu,“ uvedl.

Finanční ohodnocení za odsloužené hodiny na dětské pohotovosti hradí lékařům pojišťovna. Ani ta před časem na dotaz redakce, jaké podmínky pro lékaře nabízí, nereagovala. Podle hejtmana Kuby byla dříve pravidla nastavená tak, že každý lékař, který se desetkrát v roce zapojí do služeb, dostane od pojišťovny nad rámec zhruba 40 tisíc korun. „Zahájil jsem jednání s VZP s tím, aby došlo ke snížení počtu služeb za rok, za které je vyplacena lékařům bonifikace. A povedlo se,“ popsal. Na vyplacení bonusu by nyní mělo stačit pouze pět služeb v roce.

Pokuty pro lékaře?

Dětská pohotovost funguje ve všední dny od 17 do 21 hodin a o víkendech od 9 do 21 hodin. V českobudějovickém okrese je 34 aktivních dětských praktických lékařů. Na provozu pohotovosti se zatím podílelo 17 pediatrů, z nich však někteří jsou důchodci a jiní zase dojíždějí z jiných okresů. Pokud by se do služeb zapojili všichni praktičtí lékaři v okrese, vychází podle kraje na každého jedno odpoledne za měsíc a jeden víkendový den za celý rok.

Dalším krokem, který by mohl situaci řešit, jsou pokuty. Kraj se totiž rozhodl zahájit správní řízení s těmi lékaři, kteří na výzvy k službám nereagují. To může podle Kuby skončit i udělením pokuty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Semevent / pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, pohotovost, praktický lékař, dětská pohotovost, nemocnice, lékař, Martin Kuba, ODS, České Budějovice, Nemocnice České Budějovice, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce pokutovat lékaře, kteří odmítají sloužit na dětské pohotovosti. Problémy už se nebudou opakovat, slibuje hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.