Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Naučná Blatská stezka na Táborsku bude o půl kilometru delší

Naučná Blatská stezka u Soběslavi na Táborsku bude o půl kilometru delší. Trasa vede územím bývalého rašeliniště Borkovická blata, které vzniklo před více než deseti tisíci lety. Nová část z poválkového chodníku prodlouží stezku na délku přibližně 6,5 kilometru.

Stezka vede z části po lesních cestách a pěšinách, z části po povalových chodnících. Nová trasa bude tvořena dřevěným chodníkem, který naváže na konec stávající trasy Blatské stezky. Konstrukce bude podle projektu CZ-SK South life, který se o rozšíření zasloužil, stejná jako je původní naučná stezka. K rozšíření by mělo dojít během února.

„Cílem realizovaných opatření v této lokalitě je snaha obnovit prioritní stanoviště91D0*– rašelinný les. Stezka návštěvníky provede managementovými plochami a obnovovaným územím a názorně předvede zlepšení stanoviště v rámci realizovaného evropského projektu CZ-SK SOUTH LIFE. Z této aktivity bude mít značný přínos rovněž široká veřejnost, jelikož evropsky významnou lokalitu Borkovická blata každoročně navštíví desítky tisíc návštěvníků,“ uvádí vedoucí projektu Eva Ježková.

Prodloužení oblíbené a navštěvované trasy naučné stezky je podle Ježkové vhodnou formou prezentace vzácného stanoviště a zároveň zajištění bezpečnosti návštěvníků s ohledem na zachování příznivého stavu chráněného území a významných nebo chráněných druhů rostlin a živočichů.

Přírodní rezervace Borkovická blata je chráněné území, které bylo vyhlášené z důvodu ochrany zachovalého fragmentu ekosystému ručně vytěženého rašeliniště. Blatská příroda se vyvíjela v atypických podmínkách, na zamokřených lokalitách, močálech a bahniskách. Dařilo se zde jen různým vlhkomilným rostlinám, mechům, rákosu, ostřicím apod. Jejich zbytky se nemohly v půdách chudých kyslíkem rychle rozkládat a mineralizovat, proto se z nich stala rašeliny. Borkovické rašeliniště začalo vznikat před více než deseti tisíci lety a dosahovalo hloubky čtyři až osm metrů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CZ-SK South LIFE

Štítky příroda, turistika, Jihočeský kraj, naučná stezka, Blatská stezka, okres Tábor, rašeliniště, chodník, Borkovická blata, projekt, Soběslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naučná Blatská stezka na Táborsku bude o půl kilometru delší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.