Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě slaví i Jihočeská univerzita

PR článek

Dlouhodobé průzkumy po celém světě ukazují, že ženy jsou méně zastoupené ve vědeckém světě, jsou hůře placené, méně často publikují v odborných časopisech a rovněž chybí v rozhodovacích pozicích ve výzkumných institucích a objevují se ve finančně nedoceněných oblastech výzkumu.

Nejenže podíl žen je mezi pracovníky výzkumu a vývoje nízký, ale ještě se v čase snižuje. V roce 2000 například v České republice představoval podíl žen ve výzkumném prostředí 36 procent, v roce 2019 už jenom 30 procent. Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, vyhlášen v prosinci 2015 Valným shromážděním Organizace spojených národů, chce proto připomenout zásadní úlohu žen ve světě vědy a podpořit je v zapojení se do výzkumné činnosti. Zdůrazňuje rovný přístup žen a dívek ke vzdělání, vědě a technologiím. Každoročně tento den připadá na 11. února a letos se k připomenutí tohoto významného a důležitého dne připojuje i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Jihočeská univerzita se dlouhodobě snaží vytvořit co nejpřívětivější prostředí pro výzkum i mezi ženami a na základě analýzy dat z minulých let je jasné, že je v tomto přístupu úspěšná. Univerzita se totiž drží nad celorepublikovým průměrem – z celkového počtu vědců na JU tvoří celých 45 procent ženy. Důležitou součástí této snahy je mimo jiné i formování genderové politiky, ke kterému se univerzita hlásí nejen ve svém Strategickém záměru, ale i v Plánu genderové rovnosti JU. „Smyslem těchto dokumentů je zajistit rovné příležitosti a kvalitu života žen a mužů, identifikovat specifické bariéry v instituci vyplývající z genderových stereotypů a předsudků a předcházet jim vhodně nastavenými opatřeními,“ vysvětluje Luděk Berec, prorektor pro vědu a výzkum Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jihočeská univerzita se dlouhodobě věnuje i tématu podpory rodičovství a přistupuje s maximální vstřícností k těhotným ženám a rodičům malých dětí.

Jihočeská univerzita v rámci tohoto významného dne představí na svých webových stránkách hned několik vybraných vědkyň napříč fakultami JU. „Pomocí krátkých medailonků, videí a rozhovorů přiblížíme jejich práci a vědecké zaměření, jejich pohled na svět vědy a roli ženy v něm a zároveň společně s nimi předáme vzkaz dalším ženám ve vědeckých profesích a popřejeme jim úspěch,“ doplňuje prorektor Berec.

Ohodnoť článek

Štítky Mezinárodní den žen a dívek, věda, Jihočeská univerzita, oslava, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Mezinárodní den žen, výzkum, OSN, Česko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě slaví i Jihočeská univerzita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.