Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Motorkářské oblečení, kabáty, kabelky, brašny. V budějcké dílně dávají kůži nový život 

PR článek

Každý den zavítá do dílny Ledertechnik na budějcké Vrbenské ulici řada zákazníků s žádostí o pomoc. Přání mají různá: od běžné sezónní čištění motorkářských kombinéz přes opravu kožených doplňků až po čištění sedacích souprav. Za těmi pak Monika Mokošová, která dílnu spolu s partnerem Miroslavem Novákem provozuje, dojíždí po celých jižních a západních Čechách. 

Péči o kůži se Miroslav Novák věnuje už téměř patnáct let. V Lišově si zřídil profesionální dílnu Ledertechnik, do které dnes míří především majitelé aut a veteránů kvůli renovaci autočalounění. Původně se Miroslav Novák věnoval opravám a čištění všech druhů kožených výrobků, s postupem času a zvětšující se základnou spokojených zákazníků začala mu však začala být lišovská dílna malá. „Práce stále přibývalo, proto jsem do řemesla postupně zapojil i moji životní partnerku Moniku,” vypráví Miroslav Novák.

Rodinný podnik

Předávání zkušeností a zdokonalování praktických dovedností trvalo několik let. „Monika byla na mateřské a učila se velmi rychle. Má k této práci výborné předpoklady: je šikovná, pečlivá a navíc trpělivá,” chválí svou partnerku Miroslav Novák. Postupem času si začali zakázky rozdělovat. Miroslav Novák se v Lišově zabývá zejména čalouněním aut a opravám kožených výrobků, Monika Mokošová si vzala na starosti novou čistírnu Ledertechnik v Budějcích. „Čistíme všechny typy kožených a kožešinových oděvů, koženou obuv, kabelky, peněženky, brašny a podobně. Umíme se postarat také o výrobky, z koženky,” říká Monika Mokošová.

Většinu práce provádí v dílnách Ledertechnik ručně. „Pokud jde například o čištění, vždy volíme nejšetrnější metodu ke konkrétnímu typu kůže. Po vyčištění pak kůži impregnujeme kvalitním přípravkem - opět dle typu kůže,” popisuje Monika Mokošová. „Na rozdíl od chemických čistíren jsme v oblasti kožených výrobků odborníci, díky čemuž snadno rozpoznáme, o jaký typ kůže se jedná a s jakými přípravky tak máme pracovat,” dodává. 

Pečlivá ruční práce, speciální přípravky pro alergiky

Na Ledertechnik se mohou obrátit lidé s jakýmkoliv problémem, který se týká kožených výrobků. Včetně kožešin. „Čistíme také kožešiny a kožešinové přehozy. Kožešiny bývají hodně špinavé třeba od krbu nebo od běžného prachu, díky dlouhému chlupu se tam rádi usazují všelijací roztoči a bakterie, zvlášť pro alergiky je vhodné to jednou začas vyčistit,” vysvětluje Monika Mokošová.

Vedle práce v dílně jezdí čistit kožené i látkové sedací soupravy a koberce k zákazníkům domů. „Kožené soupravy čistíme ručně, koberce a látkové sedačky strojovými tepovači. I zde můžeme použít speciální přípravky pro alergiky, v tomto ohledu jsme schopni vyhovět prakticky jakémukoliv přání,” vysvětluje s dovětkem, že za klienty ráda dojede po celých jižních a západních Čechách a do Prahy. „Pokud jde o menší kožené výrobky, mohou je lidé poslat poštou do Budějc či Lišova,” doplňuje.

Jaro patří motorkářům

Za poslední léta si značka Ledertechnik vybudovala stabilní zákaznickou základnu. Tvoří ji přitom nejen lidé, kteří potřebují aktuální pomoc, ale i pravidelní zákazníci. Kožené výrobky totiž mohou sloužit desítky let, vyžadují však pravidelnou péči. „Zkušení majitelé si to naštěstí uvědomují, proto jsou nejčastějšími zákazníky na podzim a na jaře hlavně motorkáři,” prozrazuje Monika Mokošová. 

Po sezóně jsou podle ní motorkářské kombinézy většinou propocené a zašpiněné od mrtvého hmyzu. S jarními měsíci přichází i začátek nové sezóny a málokdo chce hned od začátku oblékat špinavé oblečení. Motorkáři by však podle Moniky Mokošové měli na čištění svého oblečení mysle s dostatečným předstihem a přijít co nejdříve. „S prvním teplým týdnem v květnu nám čistírna většinou praská ve švech,” dodává na závěr.

Při správné péči slouží kožené výrobky i desítky let, říká majitel Ledertechnik Miroslav Novák

K práci s kůží se dostal vlastně náhodou. Několik let pak doma ve volném čase trénoval opravy různých výrobků, až si řekl, že nastal čas rozjet vlastní podnikání. Dnes opraví Miroslav Novák z budějckého obchodu Ledertechnik zákazníkům cokoliv: od...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ledertechnik, kůže, renovace kůže, oprava, dílna, kožené výrobky, budějce, Lišov, miroslav novák, monika mokošová, Mirek Novák, oblečení, Západní Čechy, České Budějovice, Praha

Motorkářské oblečení, kabáty, kabelky, brašny. V budějcké dílně dávají kůži nový život   |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.