Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prácheňské muzeum v Písku zahájilo sezónu a zve na umění i exotiku

PR článek

Zimní přestávka v píseckém muzeu skončila, brány starobylého hradu se otevřely a na návštěvníky čekají mimo stálých expozic i tři zbrusu nové výstavy. Muzeum potěší příznivce vojenské historie, exotické cestovatele a rovněž milovníky starého umění.

Zimní přestávka v píseckém muzeu skončila, brány starobylého hradu se otevřely a na návštěvníky čekají mimo stálých expozic i tři zbrusu nové výstavy. Muzeum potěší příznivce vojenské historie, exotické cestovatele a rovněž milovníky starého umění. 

V muzejní Galerii půjde o exkurzi do exotických končin. Návštěvníky tam nepozve nikdo menší, než slavný český cestovatel Enrique Stanko Vráz (1860-1932). Známý světoběžník navštívil kdysi se svými komponovanými pořady vícekrát i město Písek, jeho fotografie se tak do Písku po sto letech vracejí.

Zásluhu na tom má pobočka Národního muzea –v Praze Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Toto pražské muzeum vybralo pro to písecké cennou kolekci snímků z Vrázových cest a do Galerie nad řekou Otavou ji zapůjčilo. V ní tak díky tomu bude možné vidět mimořádné velkoformátové černobílé fotografie, a to až do 22. května.

Zatímco v Galerii se muzeum rozletí po celém světě, ve zbylých dvou výstavních sálech zůstanou návštěvníci v Písku. Malé výstavní síně nabídnou soubor šesti deskových obrazů s výjevy ze života Panny Marie, který byl původně umístěn v kostele Nejsvětější Trojice v Písku.

Malby jsou unikátní především svým datováním do roku 1604, které bylo odhaleno během nedávných restaurátorských prací na obraze Narození Páně. Všechny obrazy pohromadě mohli Písečtí naposledy vidět zřejmě v roce 1973, kdy byly z kostela odstraněny při jeho přeměně na koncertní sál. Od té doby byly uloženy v muzeu. Nyní jsou opět v dokonalém stavu a po téměř padesáti letech se opět mohou těšit obdivu. Jejich výstava potrvá do 10. dubna.

„O píseckých šicech aneb C. K. Priv. ostrostřelecký sbor v Písku". Tak se nazývá výstava, kterou do Chodby knihovny připravuje muzeum ve spolupráci s odborníkem na vojenskou historii Karlem Klátilem.

Výstava by se spíše mohla jmenovat „Písečtí ostrostřelci aneb co nám po nich zbylo", představeny totiž budou předměty a fotografie, které se po slavném píseckém sboru dochovaly do dnešních dob Není jich bohužel mnoho – bude-li návštěvník hledat jinde obdivované malované terče, nenajde je. Ty zdejší byly totiž již roku 1853, po zrušení střelnice na městském ostrově, zničeny novými nájemci. I tak je však, hlavně díky mravenčí práci Karla Klátila, rozhodně na co koukat.

Zároveň s hlavní budovou se 1. března otevírá i jedna z muzejních poboček - Památník Adolfa Heyduka. Naopak protivínské muzeum na své první návštěvníky tradičně čeká až na začátek května.

Základní vstupné do muzea, které je otevřeno každý den mimo pondělí mezi 9 a 18 hodinou, činí 40 korun, snížené pak 20 korun. Více informací se dozvíte na webu Prácheňského muzea v Písku nebo na muzejním facebooku.

Ohodnoť článek

Štítky Prácheňské muzeum, Písek, nová sezona, umění, exotika, muzeum, výstava, vojenská historie, cestovatel, galerie, hrad, Enrique Stanko Vráz, Panna Marie, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prácheňské muzeum v Písku zahájilo sezónu a zve na umění i exotiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.