Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na jihu Čech loni mírně ubylo důchodců, možná i kvůli pandemii

V Jihočeském kraji loni mírně ubylo důchodců. Některý z důchodů loni bralo 179 535 lidí, proti předloňskému roku o 614 méně. Již druhým rokem se tak zastavil nárůst počtu těch, kteří důchod pobírají. Jedním z důvodů může být koronavirová pandemie. Průměrný důchod loni v prosinci činil v kraji 14 709 korun, byl zhruba o stokorunu nižší než český průměr. V kraji bylo koncem roku 63 důchodců starších 100 let.

„Počet důchodců v kraji meziročně mírně klesl, zejména kvůli úbytku na straně žen. Již druhým rokem tak byl přerušený dlouhodobý trend nárůstu počtu důchodců, což mohlo být úzce spjato se situací vyvolanou pandemií koronaviru a se zvýšeným počtem zemřelých ve vyšších věkových kategoriích," uvedla Irena Votrubová z krajské správy Českého statistického úřadu v Českých Budějovicích.

Ve srovnání krajů byl loni průměrný důchod v jižních Čechách šestý nejvyšší. Mezi důchodci v kraji loni mírně převládaly ženy, tvořily přes 58 procent. Většina lidí, přes 83 procent, pobírala loni starobní důchod. Nejvíce důchodců žilo na Českobudějovicku, nejméně na Prachaticku.

V posledních letech přibývá lidí, kteří jdou do předčasného důchodu. Podle ČSÚ proto, že se zvyšuje hranice pro odchod do důchodu a proto, že starší lidé hledají hůř práci. V prosinci 2021 pobíralo v Jihočeském kraji předčasný starobní důchod přes 30 procent starobních důchodců. Proti roku 2012 vzrostl počet lidí, kteří šli do předčasné penze, téměř o 40 procent.

Za posledních deset let se v kraji počet lidí, kteří berou důchod, zvedl o 2,1 procenta. Nejvyšší nárůst zaznamenali statistici u příjemců invalidních důchodů pro invaliditu druhého stupně.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, mzdy, důchody, senioři, Jihočeský kraj, starobní důchod, Česko, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, České Budějovice, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech loni mírně ubylo důchodců, možná i kvůli pandemii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.