Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Presbytář českobudějovické katedrály má šest nových tapisérií

Šest tapisérií je nově součástí presbytáře českobudějovické katedrály sv. Mikuláše. Každý nástěnný koberec představuje obraz z cyklu Výjevy z apokalypsy. Tapisérie, jejichž autorem je slovinský umělec, teolog a jezuita Marko Ivan Rupnik, byly dnes odhaleny a požehnal jim českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

„Presbytář má pro každý kostel naprosto zásadní liturgický význam a nelze jej jen jednoduše esteticky vyzdobit libovolným uměleckým dílem. Na počátku procesu tedy bylo nutné, určit ústřední téma, kterým se stala kniha Zjevení sv. Jana. Až poté jsme oslovili několik vynikajících výtvarníků, z nichž byl nakonec vybrán otec Rupnik," uvedl děkan katedrály sv. Mikuláše a duchovní správce města České Budějovice Zdeněk Mareš.

Tapisérie mají rozměry 376 centimetrů krát 235 centimetrů. Hlavní motiv je vždy doplněn třemi menšími výjevy ze Starého nebo Nového Zákona. Podle Mareše všechny výjevy dohromady utvářejí organický celek a vyjadřují způsob vidění "jednoho v mnohosti". Komplexní propojení je podle děkana pro současný svět důležité. „Takové pojetí je podle mého názoru v dnešní komplikované a přetechnizované době velmi důležité, neboť skutečná podstata věcí se nám lidem snadno vytrácí," řekl Mareš.

Úpravy interiéru českobudějovické katedrály zahájil v letech 1969 a 1970 biskup Josef Hlouch. Vzhledem k podmínkám v tehdejším socialistickém režimu a také úmrtí Hloucha však projekt nebyl dokončen. Celková obnova interiéru katedrály se pak uskutečnila v letech 2011 až 2013. Na stěnách presbytáře při tom vzniklo šest rozměrných ploch pro uměleckou výzdobu. „Interiér katedrály je teprve nyní, tedy po více než půlstoletí, konečně dokončen. Prostor presbytáře tím nabývá ještě vyššího duchovního významu a stává se ústředním místem evangelizace a stálé liturgicko-spirituální výchovy pro celou diecézi,“ uvedl Mareš.

Českobudějovická diecéze zahrnuje Jihočeský kraj, na Vysočině bývalý okres Pelhřimov a v Plzeňském kraji Nepomuk a okolí. Má 354 farností, 90 kněžích a stará se o 522 kostelů a kaplí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biskupství Českobudějovické

Štítky církve, výtvarné, České Budějovice, tapiserie, Zdeněk Mareš, Vlastimil Kročil, Josef Hlouch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Presbytář českobudějovické katedrály má šest nových tapisérií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.