Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

První ukrajinské miminko narozené v kraji je holčička. Dostala jméno Mira

Mira. Takové jméno dostala holčička, která se na konci minulého týdne narodila své ukrajinské mamince Iryně v českobudějovické porodnici. Iryna musela kvůli válce utéct ze svého domova, z předměstí Kyjeva, a přišla až do České republiky. Jméno pro svou dceru vybrala symbolické, Mira je totiž odvozena od slova mír.

Na svět přišla Mira ve čtvrtek v pět hodin odpoledne v porodnici v Českých Budějovicích. Jde o první miminko, které se narodilo v jižních Čechách mamince utíkající z Ukrajiny před válkou. Za sebou tak mají několk dramatických týdnů. „Maminka Miry pochází z ukrajinského Hostomelu. To je v podstatě předměstí Kyjeva, které se stalo v posledních týdnech smutně známým kvůli blízkému letišti. To bylo od prvních dní války terčem mohutných ruských útoků a mnoho týdnů se v okolí strategický důležitého místa sváděly prudké boje mezi ruskými agresory a ukrajinskými obránci,“ uvedl v tiskové zprácě Jihočeský kraj.

Cesta do jižních Čech trvala ukrajinské ženě dva týdny. Doma nechala otce, který byl zraněn při útoku na letiště Hostomel, i svého bratra. Do Čech se tak vydala pouze se svojí matkou a druhou dcerou Anastasií. „Jméno Mira je odvozené od slova “mír”. A tak holčičce i všem ostatním dětem narozeným ve válečných časech přeji, aby skutečně mohly vyrůstat v míru,“ uvedl první náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), který byl obě v nemocnici navštívit.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kraj–jihocesky.cz

Štítky děti, Ukrajina, novorozeně, Mira, Jihočeský kraj, válka, Česko, Kyjev, České Budějovice, František Talíř, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První ukrajinské miminko narozené v kraji je holčička. Dostala jméno Mira  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.