Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

ČEZ letos v Temelíně investuje 3,5 miliardy korun, měnit bude řídicí systémy

ČEZ letos v jaderné elektrárně Temelín investuje 3,5 miliardy korun. Jednou z největších investic bude výměna řídicích systémů. Peníze dá ČEZ i do věcí spjatých s životním prostředím, chce také zefektivnit výrobu. Investiční akce se budou dělat hlavně při dvouměsíčních odstávkách; první blok energetici plánovaně odstaví 15. dubna, druhý 22. července.

Letos naplánoval ČEZ v Temelíně 225 investičních akcí, meziročně o 44 víc. Jednou z klíčových modernizací a jednou z největších investic od začátku provozu elektrárny bude výměna řídicích systémů. Dodavatele vybral ČEZ loni na podzim. Experti do roku 2029 postupně vymění nynější systém řízení normálního provozu bloků za moderní. „Nyní jsme ve fázi projektování a vývoje řešení. V závěru roku bychom chtěli začít pokládat optické a napájecí kabeláže," řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Stovky milionů korun investuje ČEZ v Temelíně do životního prostředí. Dál se bude snižovat energetická náročnost budov. „Letos dokončíme zateplení hlavní administrativní budovy a budeme pokračovat na dalších dvou objektech," doplnil Kruml. Úpravu, díky níž je energetická náročnost o třetinu nižší, už má za sebou pět velkých budov jako zdravotnické a školicí středisko nebo hasičská stanice.

Rozsáhle se bude opravovat dvojice 6,5 kilometru dlouhého potrubí, kterým elektrárna vrací vodu do Vltavy. Letos energetici začnou s přípravou, vlastní práce zahájí příští rok. Temelín posílí i bezpečnost, třeba požární ochranu ve strojovně. „Obě (české jaderné) elektrárny chceme udržet v bezpečném a efektivním provozu minimálně 60 let. Proto musí být v dobré kondici a cestou k tomu jsou plánované modernizace," sdělil ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Jan Kruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČEZ letos v Temelíně investuje 3,5 miliardy korun, měnit bude řídicí systémy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.