Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kaufland mění České Budějovice. Otevřel ekologickou prodejnu a daruje jeden milion korun

PR článek

Ve středu 23. března otevřel Kaufland svou druhou prodejnu v Českých Budějovicích, která se pyšní zelenou střechou a mnoha dalšími ekologickými aspekty. Obchodní řetězec navíc daruje 1 000 000 Kč na podporu komunitních projektů v Českých Budějovicích.

Milion pro České Budějovice – tak zní název grantového programu, který Kaufland ve spolupráci s Nadací Via spustil v našem městě. Během 3 let jeho prostřednictvím přerozdělí částku 1 000 000 Kč na podporu komunitních projektů. Podpoří tak pořádání sousedských setkání, nekomerčních kulturních akcí nebo nastartování komunitních center, zahrad či dílen. Finanční grant může být využit i na vytváření venkovních a vnitřních míst pro setkávání (např. altánky, pergoly, grilovací místa,…), úpravu zanedbaných míst nebo výsadbu květin a stromů ve veřejném prostoru.

Chcete získat až 100 000 Kč na váš projekt? Neváhejte přihlásit se do grantového programu Milion pro České Budějovice. Uzávěrka prvního ročníku grantového programu je 6. května. Více informací naleznete na www.kaufland.cz/milion.

Moderní a ekologická prodejna

Kromě štědrého finančního daru s sebou Kaufland přinesl do Českých Budějovic i moderní ekologickou prodejnu. Mezi její dominanty patří zelená střecha, která přináší mnoho benefitů pro životní prostředí. Absorbuje škodliviny ze vzduchu včetně prachu, produkuje kyslík, zadržuje oxid uhličitý a v letních měsících výrazně ochlazuje své okolí. Nabízí také útočiště pro hmyz či ptactvo a pomáhá tak biodiverzitě v okolí prodejny. Zajímavostí je, že u budějovických prodejen Kaufland byl zároveň nainstalován také hmyzí hotel se dvěma edukačními cedulemi pro děti.

Cílem projektantů bylo také vhodné zasazení prodejny do prostor nedalekého parku. Za tímto účelem byly na parkovišti prodejny vysazeny již vzrostlé stromy. Instalován byl také speciální systém vsakování dešťové vody, který zadržuje vodu z parkoviště v daném místě a neodvádí ji do kanalizace. Pro návštěvníky parku byly navíc vytvořeny parkovací místa. 

Prodejna má však mnoho další aspektů, které mají za cíl chránit životní prostředí a eliminovat případné dopady. Všechny nové a postupně zmodernizované prodejny Kaufland jsou vytápěny pouze odpadním teplem z chladících boxů. Ty jsou navíc opatřeny dveřmi, které zabraňují tepelným ztrátám. Kombinací obou opatření se snižuje energetická náročnost celé budovy o 30 %. Moderní vzduchotechnika se řídí závislostí koncentrace CO2 na prodejní ploše a poměru mezi vnitřní a venkovní teplotou. Nedochází tak k úniku tepla a zároveň je vždy garantována kvalita vzduchu. Pro efektivnější úsporu je postupně na všech prodejnách instalováno účinné, úsporné a příjemné LED osvětlení. Nová prodejna disponuje i rychlodobíjecí stanicí pro elektromobily či šetřiči pitné vody.

Kaufland podporuje regionální dodavatele z jižních Čech

Na své si v Kauflandu přijdou i milovníci regionálních potravin. Na novou prodejnu v Českých Budějovicích dodává pečivo lokální Pekárna Srnín a Pekárna Klas z Protivína. Najdete zde produkty i od spousty dalších regionálních dodavatelů, např. Řemeslného minipivovaru v Solnici, mlékárny Mláka, Martinovy Bio Farmy. Osvěžit se můžete džusy z Chelčic či regionální kávou od značky Bratři Leštinové. Další regionální dodavatele objevíte na informační tabuli uvnitř prodejny.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kaufland, České Budějovice, prodejna, projekt, jižní čechy, Pekárna Srnín s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Faltus

Škoda, že už tak zelené není přilehlé parkoviště. V létě to bude vyprahlá plocha. Mohlo by být zastřešené a na střechách třeba solární panely.

Pátek, 1. dubna 2022, 00:59Odpovědět

Kaufland mění České Budějovice. Otevřel ekologickou prodejnu a daruje jeden milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.