Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před časem jsem zvažovala vstup do politiky. Kdyby mi někdo profil ukradl, začnu znova, říká Budějčanda

Už více než tři roky se věnuje instagramovému profilu Budějčanda. Denně přidává tipy z města a okolí. Stále ale na fotkách neukazuje svůj obličej. Plánuje nějaké změny? Jak reaguje na negativní komentáře a šla by někdy do politiky? I na to jsme se ptali Budějčandy v dalším rozhovoru pro Drbnu.

Nedávno jsi oslavila na Instagramu výročí. Jak se profil za ty tři roky změnil?
Myslím, že hrozně moc. Na začátku jsem nevěděla, jestli moje příspěvky lidé vůbec vidí a čtou. Psala jsem o maličkostech, o věcech, které mi v Budějcích udělaly radost. Nesledovala jsem statistiky, spíš jsem si ten profil dělala pro sebe. Za ty tři roky to ale nabralo obrátky. V pozitivním slova smyslu. Myslím, že jsem profil rozhodně profesionalizovala. Snažím se dávat do příspěvků víc, některé psát i delší. Zjistila jsem totiž, že určitá část čtenářů to má ráda. Snažím se profil skládat tak, aby si tam každý našel to svoje.

Mění se něco na tom, že bys začala ukazovat svou tvář?
Určitě ne, na tom se nic nemění. Stále razím heslo, že tento profil nemá být o mně, ale o životě jedné Budějčandy ve městě. Navíc, hodně lidí z mého okolí už i teď ví, že jsem to já. Což mi nevadí, jen prostě nemám potřebu na Budějčandu dávat svoje selfies, ty mám na osobním profilu, a tam je jim dobře.

A poznávají tě už na ulici lidé?
Párkrát se mi to stalo, poprvé to bylo myslím loni na Vánoce v Krumlově, a musím se přiznat, že na to moc neumím reagovat. Takže se teď veřejně omlouvám všem, kteří mě třeba oslovili a já se chovala nepatřičně.

Politice a náboženství se na profilu vyhýbám

Na profilu máš teď přes 17 tisíc sledujících. Často tam doporučuješ různá místa, podniky. Vystupovat ve veřejném prostoru, zvlášť na sociálních sítích, není jednoduché. Vnímáš určitou zodpovědnost k tomu, co na ten profil dáváš?
Určitě. Vnímám hlavně velkou zodpovědnost vůči gramatice. (smích) Nedávno jsem kvůli nepozornosti napsala chybu ve shodě podmětu s přísudkem a trvalo jen chvíli, než mě na to jeden ze sledujících upozornil. Ale je lepší, když mi to někdo napíše, než aby to tam bylo několik dní. Dávám si taky pozor na některá kontroverzní témata. Nechci psát o politice nebo o náboženství. Budu psát o Velikonocích, ale nebudu psát, že mají lidé chodit do kostela. Mám pocit, že ve společnosti teď obecně panuje taková tenze a já ji nechci podporovat.

Jakým dalším tématům se na profilu ještě vyhýbáš?
Zdravotní rady, potravinové doplňky… Prostě takové ty věci, které obecně ve společnosti vždycky vyvolají nějakou velkou diskusi. Nechci být médium, kde by měl někdo potřebu válčit, chci lidem dělat radost.

Předpokládám, že negativním komentářům se ale určitě nevyhneš. Jak často se to u tebe děje?
No, mnohem víc jsem jich měla v moment, kdy jsem psala na Facebook. Tam jedou mnohem víc než na Instagramu. To byl taky mimochodem důvod, proč jsem na Facebook přestala příspěvky dávat. Postupně se ale osměluji a sem tam něco přidám. Hate (negativní, nenávistný komentář pozn. redakce) se snadno napíše, ale já jsem typ člověka, který je docela dlouho zpracovává. Tím, že přípravou a psaním trávím nějaký čas a investuji do toho kus sebe, taková zpětná reakce mě pak prostě mrzí. Samozřejmě chápu, že to k tomu patří, moje příspěvky se nemusí líbit každému, ale od toho tam je tlačítko sledovat a nesledovat.

Když už jsi to zmínila, jak dlouho ti příprava jednoho příspěvku zabere?
Záleží na tom, jaký příspěvek to je. Pokud je to text, který čerpám z pěti zdrojů, je to třeba i hodina. Pokud je to fotka, kterou vyfotím ráno cestou do práce a text k ní napíšu o polední pauze, tak je to třeba deset minut.

A celkový čas na Instagramu?
Dřív to byly třeba i čtyři hodiny denně. Teď ale pracuji na plný úvazek, a to si prostě nemůžu dovolit. Co si budeme povídat, správa sociální sítě není jen o tom být na té síti. Jde také o to jít ven, vyfotit fotku, upravit fotku, napsat text, odpovídat na zprávy, komentáře… je za tím hodně času. Myslím si, že teď jsou to třeba dvě hodiny denně. O víkendu to bude asi víc, protože se snažím připravit hodně věcí na nadcházející týden.

Auta na náměstí prostě nepatří

Vzhledem k tomu, že téměř denně přidáváš příspěvky z Budějc, musíš je mít opravdu podrobně nastudované. Jak se podle tebe město mění?
Budějce podle mě ušly obrovský kus cesty. Opravilo se tu spoustu míst, památek. Když si vzpomenu, jak dřív vypadalo Piaristické náměstí. Bylo to šedivé místo, které mě svým způsobem trochu děsilo. Teď doslova září. A i když vidím všechny ty plány, ať už jsou to proměny kolem řeky, Slavie nebo náměstí, kde chtějí zakázat dopravu. Jsem z toho nadšená.

To je teď docela ožehavé téma. Auta na náměstí za tebe ano nebo ne?
Lidé to o mně ví, já tam auta ráda nemám. Vím, že se pohybuji na hraně, když to říkám, ale tam člověk nemůže v klidu ani přejít. Mít v samotném jádru města obří kruháč mi přijde hrozně zpátečnické.

Kolem těchto změn se vždycky objevuje hodně reakcí, řekla bych, že i negativních. Vnímáš to také tak?
Já si myslím, že je to prostě tím, že určitá skupina lidí nemá obecně ráda změny. A taková skupina je holt i v Budějcích.

Umíš si představit, že bys někdy šla do politiky?
Před časem jsem to zvažovala. A dokonce jsem byla i oslovena lídrem jedné politické strany, ale nakonec jsem se rozhodla, že se chci spíš věnovat svým věcem. Taky si asi nechci nechat vzít ten svůj obláček, na kterém žiju... (smích).

A oslovila tě někdy nějaká politická strana, která chtěla třeba pomoct s propagací?
Ano. Ale já se do politiky opravdu na profilu pouštět nechci, takže tam určitě nebudu zvát na nějaké meetingy nebo něco podobného. Pokud ale uvidím nějakou novinku, která se týká města, a která je zajímavá, nemám problém to nasdílet.

Instagram mě neživí, dává mi to svobodu sdílet to, co chci

Pojďme ještě probrat placené spolupráce, protože to je také téma, které se určitě řeší… Jak se na ně díváš? Ano nebo ne?
Nemůžu říct, že bych s tím měla nějaké dlouhé zkušenosti. Začala jsem s nimi teprve loni v prosinci. A pořád jsem v této oblasti hodně opatrná. Instagram pro mě není hlavní zdroj příjmů, a to mi dává svobodu v tom, co budu na profilu prezentovat. Když už ale nějakou spolupráci mám, je označená. To je pro mě důležité.

Dáme si takové tři rychlo otázky. Co podle tebe Budějce nejvíc potřebují?
Obchvat a aquapark. Tohle podle mě lidé zmiňují v online skupinách, které sleduji, nejvíc.

Nejoblíbenější místa v Budějcích?
Tak to se pořád nezměnilo. Je to Panská a Piarisťák. Ten je teď krásně upravený, v Panské to začíná znovu žít, otvírají se tam nové podniky, takže mě to tam baví ještě víc.

Nejoblíbenější podniky v Budějcích?
Co se kafe týče, tak z novinek bych zmínila určitě Kmen na Lannovce, Urgent a qb box. Z jídla pak nové Bistro Pohoda v Panské, Little Sister a z mých stálic samozřejmě Ponorka. To je moje jednička, kde se cítím moc hezky.

Kde vidíš profil Budějčandy za další dva, tři roky?
To já vůbec nevím. Žádné velké plány nemám. Asi by mě třeba bavilo se víc zaměřit na výlety, protože ty obecně lidi baví. Ale primárně bych chtěla pokračovat v tom, co dělám teď. Dělat profilem dále lidem radost.

Na závěr mě napadá. Skoro celou dobu se tu bavíme o tvém profilu. Co bys dělala, kdyby ti ho někdo ukradl? Protože i to se v poslední době na sociálních sítích děje…
Kdyby mi někdo jednou profil nedej bože ukradl, tak ho prostě začnu dělat znovu. I kvůli deseti lidem, kteří by mě znovu sledovali, bych do toho šla. Fotek Budějc mám v telefonu přes 30 tisíc, takže by určitě bylo co přidávat.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rozhovor, Budějčanda, Instagram, České Budějovice, politika, sociální síť, Facebook, Velikonoce, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před časem jsem zvažovala vstup do politiky. Kdyby by někdo profil ukradl, začnu znova, říká Budějčanda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.