Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jemná krása

Milí přátelé budějovických zajímavostí, minulý týden jsme dostali s Milanem pozvání k sestřičkám z Kongregace sester Nejsvětější Svátosti z Lipenské ulici. Když se řekne řádové sestry, a ještě k tomu z Lipenská ulice, každému se asi vybaví církevní mateřská školka. To je samozřejmě pravda, ale tentokrát naše kroky nevedly do zvýšeného přízemí, kde mají prostory děti, ale vyjeli jsme výtahem do druhého patra, kde je slyšet něco úplně jiného, než je hlahol předškoláků.

Jsou to rytmické a pravidelné zvuky od šicích strojů.  Sestřičky totiž jako svoji další aktivitu vyšívají kněžská roucha, svaté obrázky, ale také prapory, a to jak obecní, tak i spolkové. To je jedna část z jejich činnosti. Ale i ta další je neméně důležitá. Zachraňují totiž věci staré a krásné, které poškodil zub času. Velmi často se totiž stane, že z nějakého kostela dostanou roucha, která jsou již poškozená nebo třeba roztržená, popř. propálená. Výšivky jsou ale obvykle v pořádku, a to se potom páře, přešívá, zašívá a výsledkem je opravené roucho a zachráněná práce našich předků. Řada věcí se musí dělat ručně, někdy se může použít i šicí stroj. 

Udělejte si chvilku času a projděte si Milanovy fotografie. Je na nich zachycena jemná krása, která se možná už nehodí do dnešní uspěchané doby. Také dorost, tj. mladé dívky, které by se chtěly této činnosti věnovat, prý chybějí. To ale přeci nesmíme dopustit, aby se taková tradice ztratila. Věřím, že někde v Čechách existuje střední škola zaměřená na uměleckou výšivku, a že je o ni mezi mladými zájem. Snad to tak je. Z mých informací se tomuto zaměření v našem regionu asi nejvíce přibližuje maturitní obor Modelářství a návrhářství oděvů na OA, SOŠ a SOU v Třeboni.

Když už jsme u řádových sester, chtěl bych, jako ředitel Biskupského gymnázia J. N. Neumanna a církevní základní školy, poděkovat Kongregaci Školským sestrám de Notre Dame, lidově sestrám „od Josefa“. Zdarma totiž poskytly své prostory pro dvě adaptační třídy ukrajinských dětí ve věku šest až osm let. Sestřičky, děkujeme.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, seriál, šití, České Budějovice, krása, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jemná krása  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.