Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Máme na to, říká šéf kandidatury Budějovic na Evropské hlavní město kultury

PR článek

Česká republika bude v roce 2028 hostit titul Evropské hlavní město kultury. Utkat se o něj chtějí také České Budějovice. O vítězi rozhodne mezinárodní porota příští rok. První akce můžete vidět v ulicích města už nyní. Jak probíhají přípravy, jaké má město šance a co titul městu přinese? Na to jsme se zeptali ředitele kandidatury Lukáše Černého ze spolku Budějovice 2028.

Lukáši, na začátek hned ta nejtěžší otázka. Proč by měly být Budějovice Evropským hlavním městem kultury (EHMK)? Není to přehnaná ambice?
Budějovice jako Evropské hlavní město kultury vůbec není taková utopie, jak by se mohlo zdát. I když někteří rádi říkají, že je titul EHMK takovou “Olympiádou v kultuře”, to srovnání úplně nesedí. Už dávno to není megalomanská přehlídka velkoměst. Titul je v posledních letech udělován především menším evropským městům s velkým potenciálem k rozvoji. A ten rozhodně Budějovice mají. 

Proč tedy až rok 2028? Co se má ve městě do té doby změnit?
Termín si nevybíráme. Titul EHMK je putovní, každý rok jej hostí města ve dvou či více evropských státech. V roce 2028 to bude město z Francie a České republiky. Tak proč ne právě Budějovice. Máme solidní zázemí ve stabilních kulturních institucích i alternativní scéně. Zároveň ale máme na čem pracovat. Hodně věcí tu funguje tak napůl a ze setrvačnosti. Titul je impulsem ke změně. Za šest let se toho může hodně změnit. Město má nyní připravené projekty na rekonstrukci významných kulturních staveb a veřejných prostranství. My se chceme zaměřit hlavně na lidskou stránku, vytvořit systém podpory místních pořadatelů, umožnit jim profesionalizaci jejich práce, navázat nové tuzemské i zahraniční spolupráce. Takové změny pak přetrvají ještě dlouho po roce 2028.

Nemá podle vás město spíš jiné problémy? Je na takové projekty nyní vhodná doba?
Určitě má. Každé město se potýká s širokou paletou problémů. Na kulturu bychom ale neměli pohlížet jen jako na třešničku na dortu, když už je vše hotovo. Zaprvé, nikdy úplně “hotovo” nebude. Zadruhé, v kulturních a kreativních odvětvích je budoucnost. Kultura není jen zážitek pro diváky. Pracuje v ní spousta lidí a ještě více pak v odvětvích s kulturou pevně spjatých, ať už jde o cestovní ruch, gastronomii nebo širokou paletu kreativních profesí jako design, architektura nebo marketing. Třeba v Německu se tyto obory podílem HDP vyrovnávají strojnímu průmyslu. Jde o práci s velkou přidanou hodnotou a jedině tou můžeme ve světě konkurovat.

Takže vidíte v kandidatuře hlavně ekonomický prospěch?
To určitě není to hlavní. Chceme říct, že kultura se v konečném důsledku vyplatí i ekonomicky. Její skutečná hodnota se ale těžko vyčísluje. My uvažujeme v rámci kandidatury o kultuře v co nejširším kontextu. Jde vlastně o kulturu soužití lidí, jak mezi sebou, tak s místem, kde žijí. Tím chci poukázat i na environmentální rozměr kultury, který bychom chtěli reflektovat. Budějovice mají nejen historické, ale také přírodní bohatství, a to především v kulturní krajině vytvořené člověkem, který o ni nyní musí pečovat.

Jak jste se dostal k přípravám kandidatury vy sám? A kolik lidí na ní nyní pracuje?
Kdybych to vzal hodně od základu, tak začnu od druháku na gymplu a Budějovického Majálesu, který mě ke kultuře přivedl. Od té doby jsem prošel několika profesionálními organizacemi, pořádal jsem kulturní akce a velké eventy v Čechách i v zahraničí. Mám ohromnou radost, že se teď mohu pracovně vrátit do Budějovic a něco ze svých zkušeností přinést zpět. Nechci ale mluvit jen o sobě. Podařilo se nám dát dohromady skvělý tým necelé třicítky převážně mladých lidí. A ani tím výčet nekončí, protože se snažíme do příprav zapojit všechny lidi z kultury, částečně i z cestovního ruchu a dalších oborů. Kandidatura nemůže být jen ambicí několika lidí, ale skutečně celého města.

Na co se mohou Budějčáci těšit už teď?
První projekty už běží. Díky kandidatuře se podařilo výrazně zvýšit grantovou podporu nezávislé kultury. Některé akce vznikají na základě speciální grantové výzvy a snad i díky workshopům, které jsme pořádali pro pořadatele. Sami jsme pak jako spolek Budějovice 2028 rozjeli projekt Kul.turista, který má Budějčákům představit hlavně městské čtvrti a jejich obyvatele. Budějovice nejsou jen náměstí a historické centrum. Samotné nás překvapilo, jak skvělé akce se dají udělat třeba v Havlindě, a to hlavně díky místním. Moc všem doporučuji vydat se na některou z našich dalších zastávek. Kul.turista pojede až do září. Budeme se těšit na viděnou. 

S Kul.turistou do Sucháče

Kulturista je půlroční festival ve veřejném prostoru, který postupně putuje po všech částech města. Organizačním týmem se v každé čtvrti stávají místní obyvatelé, spolky, nebo i školy, které město podporuje v tom, aby se mezi sebou propojili a připravili si vlastní program pro sousedy z celého města.

„Díky Kul.turistovi přímo v “terénu” zjišťujeme, co je pro Budějčáky důležité a jaký potenciál vidí v rozvoji našeho města. Široká veřejnost má příležitost setkat se s přípravným týmem kandidatury a dozvědět se informace z první ruky,“ vysvětluje Lukáš Černý.

V Suchém Vrbném se maringotka – Kul.turistická kancelář – zastaví od čtvrtka 19. května do neděle 22. května na Suchovrbenském náměstí, neboli “točně”. V parku si na čtvrteční i páteční odpoledne připravilo Česko-anglické gymnázium tvořivé dílny pro děti, environmentální aktivity, sportovní stanoviště, domácí občerstvení. Výtěžek půjde na podporu Domácího hospicu sv. Veroniky, ve kterém se v pátek odpoledne koná den otevřených dveří. V knihovně proběhne divadelní představení pro děti nebo přednáška o historii čtvrti s vedoucím Státního okresního archivu PhDr. Danielem Kovářem. V pátek odpoledne na točně proběhne workshop, v rámci kterého budeme zjišťovat, co v místě funguje a co je potřeba naopak zlepšit.

Den potom zakončí letní kino v režii Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku.

V sobotu proběhne veřejné plénum místní územní skupiny, která se do příprav také aktivně zapojila. Přidá se místní Sokol se cvičením pro každého, naváže setkání starousedlíků.

V neděli se potom účastníci vydají na společný výlet přes Kaliště do Třebotovic. Tam je čeká otevřená keramická dílna Štark, výstava historických fotografií v místní kapličce nebo ukázková soutěž dobrovolných hasičů 

Bude Kul.turista pokračovat i v létě? 

Ano, obyvatelé těchto městských částí se mohou těšit na další zastávky kulturní turistické kanceláře, která společně s místními přinese bohatý – nejen kulturní – program.

16. 6. - 19. 6. Pražské předměstí, Pražské sídliště, Kněžské dvory, Nemanice, Husova kolonie, Nové Vráto
21. 7. - 24. 7.  Sídliště Vltava, České Vrbné, Výstaviště 
25. 8. - 28. 8.  Háječek, Linecké předměstí, Rožnov 
15. 9. - 18. 9.  Čtyři Dvory, Stromovka, Sídliště Máj

„Těšíme se na vás, že vás na některém z našich kulturistů potkáme. Pomozte nám probudit naše město a ukázat jeho krásy celé Evropě,“ uzavírá Černý.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, Evropské hlavní město kultury, kandidatura, kultura, Česko, projekt, olympijské hry, Miroslav Ondříček, Daniel Kovář, Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme na to, říká šéf kandidatury Budějovic na Evropské hlavní město kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.