Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žlutý pyl zasypal Česko. Situace v následujících dnech bude mimořádně nepříznivá

Žlutý jemný prach na autech, oknech, parapetech, ale i doma na nábytku. Obyvatele České republiky trápí poslední dny nánosy pylu, a to především z jehličnanů. Ten naštěstí nepůsobí alergikům podle odborníků velké problémy, v kombinaci s dalšími kvetoucími rostlinami je ale situace v Česku mimořádně nepříznivá. A to i kvůli teplému počasí s minimálními srážkami.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude situace v následujících dnech v celé České republice mimořádná. Na vině jsou jednak kvetoucí jehličnany, zejména borovice a smrk, ale i ostatní stromy a trávy.

Pylový semafor. Zdroj: ČHMÚ

Právě z jehličnanů pochází obrovské množství žlutého pylu, který se v posledních dnech objevuje všude, kam se podíváme. Podle odborníků z webu pylovasluzba.cz naštěstí nepůsobí tento druh pylu problémy alergikům.

Horší už je to ale s aktuálními dominantními alergeny jako je dub, trávy, bříza nebo buk. Kombinace všech těchto pylových zrn a horkého počasí bude v následujících dnech způsobovat mimořádně nepříznivou pylovou situaci. „Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučujeme omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu (zejména u dětí), v autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny, vyplachovat nos fyziologickým roztokem, osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit, sekat ani sušit trávu a měly by používat brýle proti slunci,“ radí meteorologové.

Velké množství pylu ve vzduchu může podle meteorologů způsobovat takzvaný pylový zákal, který pozorovatelé na klimatologických stanicích zaznamenávají jen tehdy, snižuje-li meteorologickou dohlednost pod 10 kilometrů. „Podle převažujícího původu lze rozlišit například zákal prachový, průmyslový a právě pylový. Naposledy byl hojně pozorován v roce 2018 a letos,“ uvedli meteorologové.

Do konce týdne se mají teploty v Jihočeským kraji pohybovat kolem 26 stupňů. V pátek mohou vystoupat až k tropické třicítce. Právě v těchto dnech bude stupeň pylového semaforu, který připravuje ČHMÚ společně se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem, na nejvyšším stupni číslo pět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky pyl, pylová situace, Český hydrometeorologický ústav, Česko, jehličnany, tráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žlutý pyl zasypal Česko. Situace v následujících dnech bude mimořádně nepříznivá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.