Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj získal prvního lékaře na základě dotačního programu. Jde o zubařku v Soběslavi

V loňském roce připravil Jihočeský kraj projekt, který má do jižních Čech přivést chybějící praktické lékaře a zubaře. Na základě tohoto dotačního programu se povedlo získat první zubařku, která bude otevírat zubní ordinaci v Soběslavi na Táborsku. Kraj těmto lékařům prostřednictvím programu nabízí až jeden a půl milionu korun. Podmínkou ale je, že v kraji zůstanou aspoň pět let.

Dotační program vyhlásil Jihočeský kraj na podzim. „Projekt jsme připravili, protože se ukazuje, že nám chybí nejen praktičtí lékaři pro dospělé a děti, ale také zubaři. Připravili jsme proto program na podporu přivedení těchto lékařů do jižních Čech. Je to krásný kraj, a ti lidé tady mohou velmi dobře kombinovat svoji profesní kariéru s hezkým osobním životem. Musíme je ale v tom, aby tady chtěli být, podpořit. Dělají to tak velké firmy a já jsem přesvědčen o tom, že to je cesta, kterou musíme jít jako kraj také," vysvětlil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Nedostatek lékařů chce kraj vyřešit dotací a příspěvkem na bydlení

Jihočeský kraj chce pomocí dotačního programu motivovat lékaře k tomu, aby přišli do jižních Čech. Podle plánu, který dnes představil hejtman Martin Kuba (ODS), by měl každý příchozí lékař získat motivační dotaci 600 tisíc korun a během pěti let...

Lékařům, kteří do jižních Čech nově přijdou, vyplatí kraj 600 tisíc korun v rámci hotovostní platby, dále jim bude měsíčně přispívat 15 tisíc korun na bydlení, a to po dobu pěti let. Celkem tak dotace pro jednoho lékaře vyjde na jeden a půl milionu korun. Podmínkou ale je, že zde zůstane lékař ordinovat alepsoň pět let. 

Smlouvy jim poskytne Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Absolutně jsme tuto iniciativu přivítali. Jsme připraveni informovat kraj o situaci, kterou mapujeme, jak je zdravotní péče v kraji dostupná," řekl před časem ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Nyní se na základě dotace podařilo získat zubařku, která otevřela zubní ordinaci v Soběslavi na Táborsku. „Je to první vlaštovka, která ukazuje, že by tento program mohl fungovat. Ukazuje, že se tomu budeme musel věnovat dlouhodobě. Dělá mi to radost, i když je to sice začátek v jednotkách, ale potvrzuje se, že je to správná cesta," uzavřel Kuba s tím, že během dvou až tří týdnů by měla být k programu spuštěna nová kampaň.

Nová ordinace funguje v Soběslavi od dubna 2022, na Táborsko se přestěhovala z Prahy. Podle informací z webových stránek už je ale kapacita naplněna. „Nabrala jsem tisíc pacientů. Velice mne potěšil veliký zájem, bohužel není v mých silách všem vyhovět. Přišlo přes tři tisíce emailů,“ napsala na webu zubařka.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, dotační program, lékaři, zubaři, zdravotní péče, zubní lékař, lékař, dotace, Soběslav, okres Tábor, Martin Kuba, ODS, Zdeněk Kabátek, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markéta Smetanová

Škoda, že to problém nevyřešilo. Registrace probíhala mailem. Během minuty měla paní zubařka kapacitu plnou a další tisíce lidí z táborska jsou dále v lepším případě odkázáni na dojíždění do Budějovic, Písku, Prahy,... A v horším případě na nouzové ošetření na zubní pohotovosti.

Sobota, 21. května 2022, 20:47Odpovědět

Kraj získal prvního lékaře na základě dotačního programu. Jde o zubařku v Soběslavi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.