Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V budějckém babyboxu našli odloženého chlapečka. Dostal jméno Jaromír

Čtyři minuty po desáté hodině večer se rozezněl českobudějovický babybox. Někdo do něj odložil novorozeného chlapečka, který dostal jméno Jaromír. Dítě je podle záchranářů v pořádku, ošetřené a bylo zabalené v dece. Chlapeček je pátým dítětem, které bylo v budějckém babyboxu odloženo. Minulý měsíc zde našli novorozenou holčičku.

„Dnes večer bylo do českobudějovického babyboxu odloženo další děťátko. Alarm oznamující přítomnost miminka ve vyhřívané schránce se na Zdravotnickém operačním středisku Jihočeského kraje rozezněl v deset hodin,“ oznámila dnes večer mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Chlapeček je novorozený a podle Kafkové je v pořádku, ošetřený a byl zabalený do deky. Záchranáři ho po provedení nezbytných vyšetření převezli na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice.


Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Podle Ludvíka Hesse, zakladatele babyboxů v Česku, dostal chlapeček jméno Jaromír. „Před několika dny mi volal soudce Ústavního soudu Jaromír Jirsa a ptal se mě, jak pojmenovávám děťátka. Vysvětlil jsem mu, že podle přátel a mecenášů. Soudce o jménech dětí chystá elaborát. Pojmenoval jsem tedy budějovického klučíka na počest Ústavního soudce,“ vysvětlil v tiskové zprávě. Chlapeček dostal do kolébky zlatý novorozenecký dukát od České mincovny, který děťátka z babyboxů tradičně dostávají. 

Chlapec je pátým miminkem, které bylo do babyboxu v krajském městě odloženo. Před necelým měsícem v něm záchranáři našli holčičku, která dostala jméno Lenka.

Do babyboxu v Českých Budějovicích v sobotu někdo odložil novorozence

Do českobudějovického babyboxu dnes krátce před polednem někdo odložil novorozenou holčičku. Dítě je zdravé a nyní se nachází v péči zdravotníků. Zdejší babybox tak za dobu své existence zachránil již čtvrtého novorozence.

Babybox v Českých Budějovicích je od roku 2012 umístěn v boční zdi budovy zdravotnické záchranné služby. Provoz schránky je řízen počítačem a box je propojen se zdravotnickým operačním střediskem, kde se okamžitě po vložení dítěte rozsvítí obrazovka počítače, dojde ke spuštění zvukového i obrazového záznamu. Současně babybox rozešle SMS zprávy osobám k tomu oprávněným a na vybraných telefonech i vyzvání. „Následně dojde ke kontrole personálem ZZS a je-li obsahem babyboxu dítě, je ihned provedeno prvotní ošetření a transport na novorozenecké oddělení nemocnice vzdálené několik set metrů,“ vysvětlila Kafková.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Pelhřimov

Štítky Babybox, dítě, České Budějovice, Ludvík Hess, Nemocnice České Budějovice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Jaromír Jirsa, Ústavní soud České republiky, Jihočeský kraj, Česko, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějckém babyboxu našli odloženého chlapečka. Dostal jméno Jaromír  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.