Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Písecká nemocnice otevírá centrum prevence rakoviny děložního čípku

PR článek

V Písku se otevírá nové gynekologické centrum onkologické prevence (COP). Je určeno ženám, u nichž existuje riziko onemocnění rakovinou děložního čípku. Centrum provozuje Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Písek.

Písecká nemocnice rozšiřuje spektrum poskytované zdravotní a preventivní péče o pacientky z regionu. Ty nemusejí už léta cestovat do vzdálenějších měst například za operacemi zabraňujícími úniku moči nebo za specializovaným ultrazvukovým vyšetřením plodu v prvních třech měsících těhotenství. Nově zde naleznou odbornou péči i ženy s přednádorovými stavy na děložním čípku.

„Na gynekologickém centru onkologické prevence ženy vyšetřujeme, určujeme diagnózu a léčebný postup, po případné operaci je sledujeme. Pomocí speciálního přístroje a v kombinaci s laboratorním vyšetřením určujeme, jak jsou změny na děložním čípku závažné,“ uvedl MUDr. Michal Turek, MBA, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek a vedoucí lékař COP.

Speciální gynekologické vyšetření onkologické prevence povoluje vykonávat Česká lékařská komora a píseckému pracovišti k němu nově udělila licenci. „U některých více rizikových nebo méně častých nálezů na čípku je doporučené vyšetření metodou expertní kolposkopie. Jedná se o optickou gynekologickou vyšetřovací metodu, při které se prohlíží pochva a děložní čípek mikroskopem. My budeme k těmto vyšetřením používat videokolposkop, který navíc zaznamenává nález a umožňuje jej vidět na monitoru i pacientce,“ upřesnil novinku primář Turek.

Gynekologické centrum onkologické prevence COP v Písku provede ročně zhruba 100 operačních výkonů na čípku (konizací neboli odstraněním části děložního hrdla) a vyšetří 300 žen s přednádorovými stavy na tomto orgánu. Jeho personál úzce spolupracuje s centry specializovanými na rakovinu ženských orgánů v Českých Budějovicích a Praze. „Naše oddělení zajišťuje pro pacientky z Písecka a okolí specializovanou péči, která je dostupná pouze ve velkých městech. Dlouze cestovat nemusejí například za operacemi ženského pánevního dna, kdy je trápí únik moči, nebo za vysoce odbornou péčí o těhotné a novorozence. Preventivní vyšetření rakoviny děložního čípku je dalším z nich,“ doplnil Michal Turek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Písek, nemocnice, Centrum prevence rakoviny děložního čípku, prevence, karcinom děložního hrdla, Nemocnice Písek, děložní hrdlo, Česká lékařská komora, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecká nemocnice otevírá centrum prevence rakoviny děložního čípku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.