Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

České Budějovice jsou dobrým místem pro život

PR článek

České Budějovice mají ambici se stát Evropským hlavním městem kultury v roce 2028. A připravují se na to zodpovědně. Pokud prestižní titul získají, bude se o nich vědět po celé Evropě a dost možná se stanou vyhledávaným a také cílovým místem. Města, která už v minulosti titul získala, zaznamenala nejen zvýšený počet návštěvníků v samotném roce oslav, kdy se stala Evropským hlavním městem kultury, ale také stabilní nárůst zájmu turistů.

Titul má zcela pochopitelně dopad na růst tržeb v místních podnicích, ale i na celkový počet pracovních míst v regionu. A nejen to. Mezi kulturu se v širším slova smyslu počítá i rozvoj města jako takový. Očekává se vizuální proměna veřejného prostoru, rozvíjí se podpora občanským a spolkovým aktivitám, zvyšují se komunikační standardy, rozšiřují služby, jsou připraveny projekty na rekonstrukce významných objektů, počítá se s investicemi do výstavby bytového fondu či dopravní infrastruktury. 

Sebevědomí

V každoroční anketě projektu Kvalita života, kterou publikovala společnost Obce v datech, s.r.o., Budějovice obsadily za uplynulý rok patnácté místo z celkově 206 hodnocených obcí a třetí místo v krajských metropolích hned za Prahou a Brnem. A proč se tady lidem dobře žije?  Město je pěkné, pohostinné, přehledné, zdravě sebevědomé, obklopené prstencem vodních toků a téměř všude se dá pohodlně dojít pěšky, na kole, nebo MHD. A stoprocentně tady funguje patriotismus. Místní nedají na Budějovice dopustit. Vždyť tady vaříme světově známé pivo, máme Černou i Bílou věž, nádherné náměstí s kašnou, bludný kámen a mnoho dalších historických památek, dále hned několik vysokých škol, kilometry cyklostezek, klidová a odpočinková místa, chráněné přírodní lokality, výstavu Země živitelka i Masné krámy, úspěšné profesionální sportovní kluby, půlmaraton, jedinečný pikador, nealkoholické Pito nebo radniční včely.

Podnikání

Týdeník Ekonom vyhlašuje už patnáctým rokem srovnávací výzkum Město pro byznys, který hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí s rozšířenou působností v České republice. Do výzkumu se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou zařazena automaticky. České Budějovice obsadily první místo ze 17 hodnocených měst v rámci Jihočeského kraje.

„Byl jsem tím potěšen. Vítězství v kraji je pro nás premiéra. Léta podporujeme činnost Jihočeské hospodářské komory, která organizuje setkání zástupců města s členy komory. Ve spolupráci s nimi navštěvuji pravidelně českobudějovické firmy, ať už ty velké zavedené, tak i ty menší a začínající a společně si povídáme o jejich fungování. V rámci rozvojových projektů spolupracujeme s řadou místních společností i s vysokými školami. A ony se aktivně zapojují do kulturního i sportovního života, některé z nich podporují i neziskové organizace. Pomocnou ruku poskytly i v době covidu a uprchlické krize. Toho si velice vážím, protože bez vzájemné podpory, komunikace a spolupráce by rozvoj města a společnosti nefungoval," uvedl primátor Jiří Svoboda.

Přívětivý úřad

Vedle ocenění podnikatelského prostředí máme medaili i za solidní přístup k občanům v podobě několikanásobného držitelství titulu Přívětivý úřad. Uděluje ho Ministerstvo vnitra ČR za přístup úřadu ke klientům, dostupnost úřadu, jeho otevřenost, způsob komunikace včetně online možností. Základní hodnotící kategorií je poskytování běžných i nadstandardních služeb v odpovídající kvalitě. Sleduje se, jak úřad zapojuje do práce veřejnost, zda je dostatečně technicky vybavený i například to, jestli disponuje nádobami na tříděný odpad.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, město, hlavní evropské město kultury, titul, Evropa, Evropské hlavní město kultury, projekt, Jiří Svoboda, Země živitelka, Ministerstvo vnitra České republiky, Jihočeská hospodářská komora, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice jsou dobrým místem pro život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.