Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zakousli je psi, ničili auta. Pávi už nejsou v areálu třeboňského zámku

V areálu zahrady Státního zámku Třeboň už nejsou pávi, které tam vypustili letos na jaře. Důvodů je více. Podle kastelána tam lidé nerespektují zákaz volného pobíhání psů, kteří na pávy útočí. Ptáci tak utíkali mimo zahradu a způsobovali škodu na majetku v okolí, kde mimo jiné klovali do automobilů.

Třeboňský paví pár se proto přestěhoval na Státní zámek Konopiště. Informoval o tom kastelán Státního zámku Třeboň Vít Pávek. „Ukončení chovu předcházelo usmrcení pávů volně pobíhajícími psi v areálu zámku, ale i škody páchané ptactvem na cizím majetku,“ vysvětlil ve vyjádření. 

Pávů si mohli lidé všimnout od letošního jara. Po několika dnech je ale správci zámku museli opět uzavřít do voliéry v zámeckém parku. Podle Pávka k tomu přistoupili z několika důvodů. 

„Někteří návštěvníci nerespektují zákaz volného pobíhání psů, kteří volné pávy prohání. Některým se podařilo pávy v minulosti i usmrtit, jiné "jen" zhmoždit,“ popsal kastelán. Pávi proto začali utíkat na náměstí a okolí. Tam káleli a způsobovali nejrůznější škody, mimo jiné klovali do automobilů. 

Část místních stěhování pávů mrzí. „V zámecké zahradě budou chybět,“ napsala pod facebookový příspěvek Alena Zelenková.

Pávi v zámeckém areálu. 

„Jiné zámky od chovu pávů taktéž ustupují, zpravidla ze stejných důvodů jako my. Výjimkou jsou tak jen památkové objekty mimo městské zástavby, jako je například Konopiště, kde mají na dvě desítky pávů. Věříme, že ti naši brzy zapadnou do chovu, byť dnes konopišťstký paví kohout Břetislav našeho pavího kohouta Vítka, jak jej tamní paní kastelánka po vypuštění na terase pojmenovala, náležitě prohnal. Paví slepice se pro změnu skamarádily rychle,“ přidal Pávek. 

Ten zároveň zájemce pozval do Konopiště, kde po sobě interiéry zanechal arcivévoda František Ferdinand d'Este, tehdejší majitel zámku v Chlumu u Třeboně.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní zámek Třeboň

Štítky páv, Třeboň, zámek, památka, jižní čechy, pes, purkrabí, zahrada, jaro, Konopiště, František Ferdinand d'Este

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Pobíhá volně pes? Okamžitě přivolat policii a 10000 pokuta na místě, nebo 20000 u ouřadu. Jinak se s lidmi jednat nedá. Bohužel.

Pondělí, 4. července 2022, 09:55Odpovědět

Zakousli je psi, ničili auta. Pávi už nejsou v areálu třeboňského zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.