Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská univerzita je opět na kolech, tentokrát pro dobrou věc

PR článek

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU) se tento rok rozhodla znovu účastnit mezinárodní cyklistické výzvy Academic Bicycle Challenge 2022. Svým zapojením a skvělým umístěním JU prokázala nejen týmového ducha a vášeň pro pohyb ve spojení s ochranou životního prostředí, ale také nadšení pro dobrou věc. Za každý ujetý kilometr univerzita věnovala 1 Kč na dobročinné účely.

Academic Bicycle Challenge (ABC) je mezinárodní cyklistická soutěž pro univerzity a vysoké školy, která si klade za cíl najít nejaktivnější cyklistické instituce vysokoškolského vzdělávání po celém světě. Pomáhá nejen ke zvýšení mezinárodní prestiže a povědomí o jednotlivých zapojených univerzitách, ale především propaguje zdravý životní styl a podporuje aktivní ochranu životního prostředí.

ABC Challenge probíhá po celý rok 2022 a jednotlivé tuzemské i zahraniční univerzity se tak mohou v průběhu roku do výzvy zapojit a zvolit si měsíc, během kterého se pokusí najet co nejvíce kilometrů a dosáhnout tak co nejlepšího umístění v žebříčku univerzit celosvětově. 

Jihočeská univerzita v letošním ročníku najezdila neuvěřitelných 37 090 km a svým umístěním na předních příčkách v ABC tak ukázala, že je prvoligovou institucí nejen v oblastech vzdělávání, vědy a výzkumu, ale také v odhodlání, sportovních výkonech a týmové spolupráci.

V rámci letošního ročníku ABC podpořila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích svou účastí nejen aktivity spojené s pohybem, ale také prospěšnou věc. Vyježděná částka byla věnována Autis Centru o.p.s., České Budějovice, které pomáhá lidem s autismem a jejich rodinám. V pátek 1. 7. 2022 předal prof. PhDr. Bohumil Jiroušek, Dr., rektor JU, společně s kvestorkou JU Ing. Jiřinou Valentovou a Ing. Michalem Hojdekrem, MBA, prorektorem pro rozvoj JU, šek ředitelce Autis Centra České Budějovice Mgr. Mileně Urbanové. „Finanční dar bude využit na pořízení rehabilitačních pomůcek a dovybavení nového týdenního stacionáře pro klienty s autismem, díky němuž mají klienti Autis Centra šanci se v dospělosti osamostatnit. Máme obrovskou radost a nesmírně si důvěry a podpory ze strany Jihočeské univerzity vážíme. Děkujeme všem, kteří nás svojí aktivitou podpořili a srdečně zveme pedagogy i studenty na slavnostní otevření stacionáře, které se bude konat letošního 2. září,“ komentovala převzetí daru paní ředitelka.

Předání šeku a závěrečné ceremonie se zúčastnili nejen zástupci vedení JU a Autis Centra České Budějovice, ale také zástupci fakulty s nejvyšším počtem najetých kilometrů, členové nejlepšího cyklistického týmu a nejlepší jezdec a jezdkyně, kteří si za svůj skvělý výkon převzali ceny a trofeje.

Nejlepším jezdcem se stal MSc. Vitaliy Kholodnyy, Ph.D., vědecký, výzkumný a vývojový pracovník Fakulty rybářství a ochrany vod JU (FROV JU). Ocenění pro nejlepší jezdkyni získala Bc. Lucie Kačerová, vedoucí studijního pracoviště FROV JU.

Jezdci z nejlepšího týmu s názvem „FROV 1“ se spolu s dalšími třemi týmy ze stejné fakulty zasloužili o celkové vítězství Fakulty rybářství a ochrany vod JU. Týmy FROV JU společně v rámci soutěže najely 18 198 km. Cenu za fakultu převzal děkan fakulty prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D.

Poděkování patří také panu Vlastimilovi Šramovi z KV Roudenské jízdní za zapůjčení historických kol pro propagační fotografie a panu Jiřímu Šindelářovi, předsedovi rady a kronikáři Českého klubu velocipedistů Podšumavan, z.s.

Zapojení a nasazení všech jezdců v rámci ABC bylo významné, ať už najeli jen pár kilometrů či desítky nebo stovky. Účast ve výzvě byla motivací k pohybu a aktivitě a zároveň poskytla šanci uvolnit zkouškový stres a napětí a přispět tím na dobrou věc. Všem zapojeným velmi děkujeme a těšíme se na další ročník cyklistické výzvy.

Vítězové ABC v rámci Jihočeské univerzity:
1. Nejlepší jezdec: Vitaliy Kholodnyy, FROV JU
2. Nejlepší jezdkyně: Lucie Kačerová, FROV JU
3. Nejlepší tým: „FROV 1“
členové vítězného týmu: Pavel Kozák, Lucie Kačerová, Veronika Piačková, Eliška Zusková, Soňa Vodková, Pavlína Gápová, Šárka Beranová, Milada Vazačová, Vitaliy Kholodnyy, Petra Kokořová
4. Nejlepší fakulta: FROV JU

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jihočeská univerzita, České Budějovice, vzdělání, cyklistika, soutěž, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, univerzita, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Jiří Šindelář, Bohumil Jiroušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita je opět na kolech, tentokrát pro dobrou věc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.